recordwarme 27e en 29e mei 

Op één warmste meimaand 

De temperaturen lopen vanmiddag op naar tropische waarden tot 33 graden. Dat betekent volgens Meteo Limburg voor het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven dat het de warmste 29e mei over de afgelopen zeventig jaar wordt. Tot dit jaar stond het datumrecord daar op 30,6 graden, gemeten op 29 mei 1999. Om 12:00 uur was het daar vanmiddag precies 31,0 graden. Ook afgelopen zaterdag was er een datumrecord: de warmste 27e mei.

Drie tropische meidagen 

Mede door de hitte van vandaag wordt mei op het Zuid-Limburgse KNMI-weerstation de op één na warmste bloeimaand. Alleen mei 2008 was nog iets warmer.

Het zag er lange tijd niet naar uit dat mei zo warm zou worden, want tijdens de eerste tien meidagen was het meestal kouder dan normaal. Op 9 en 10 mei vroor het nog aan de grond. De weersomslag naar warm weer vond plaats tijdens de ijsheiligen van 11 tot en met 14 mei.

Op woensdag 17 mei werd het voor het eerst dit jaar tropisch warm in Limburg met ruim 30 graden. Dat was ook op 27 mei het geval en dus ook vandaag. Drie tropisch warme dagen in mei zijn erg bijzonder. Dat was voor het laatst in Noord- en Midden-Limburg in mei 2005 het geval. Op 28 mei 2005 was het nog net iets warmer dan gisteren op 28 mei.

Daarvoor kende mei 1998 2 tropisch warme dagen, met op 11 en 12 mei ruim 30 graden. Normaal telt mei geen enkele tropisch warme dag.

Zonnig en droog 

Mei was ook zonnig en droog, en dat gold ook voor de meteorologische lente van maart tot en met mei. De zon scheen in de drie lentemaanden ongeveer honderd uur langer dan normaal, en daardoor komt deze lente in de regio Maastricht net in de top 10 zonnigste lentes over de afgelopen honderd jaar.

Maart was recordzacht en zeer zonnig, waarna april kouder werd dan maart met een opvallend hoog aantal vorstdagen.

Vorstschade 

De lente van 2017 is berucht geworden door de pittige schadelijke nachtvorst van 20 april, toen het in de nacht en vroege ochtend -4 graden was en aan de grond bijna -10 graden. Voor het laatst was het zo laat in deze fase van april in 1991 en 1997 nog iets kouder. De vorstschade in de fruitteelt (bloesem), maar ook aan net uitgelopen planten aan de grond, was erg groot.