April 2022: zonnig en kouder dan normaal 

Voor het vierde jaar op rij was april een zonnige maand. De totale zonneschijnduur bedroeg op de meeste Limburgse plaatsen 220 tot 230 uur: 30 tot 40 uur meer dan normaal.

April 2020 blijft recordzonnig: https://www.meteolimburg.nl/recordzonnige-april

De grasmaand was ongeveer een halve graad kouder dan normaal.

Vorig jaar was april nog kouder dan dit jaar: https://www.meteolimburg.nl/koudste-april-in-35-jaar

Tijdens de eerste zeven aprildagen viel neerslag van betekenis: 30 tot 50 mm met de meeste neerslag in het noordelijke deel van de provincie.

April was ten noorden van de lijn Weert-Roermond iets natter dan normaal, en beduidend droger dan normaal in Zuid-Limburg.

Koud begin april: sneeuw en nachtvorst 

De neerslag was voornamelijk regen, maar op vrijdag 1 en zaterdag 2 april viel ook sneeuw en hier en daar was het tijdelijk wit: op 1 april in de Maasduinen en op 2 april in Zuid-Limburg. In de ochtend van 2 april lag er in de regio Vijlen 6 à 7 cm sneeuw en op de Vaalserberg zelfs bijna 10 cm.

Met een maximum van slechts 1,8 graden was het op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek (metingen sinds 1946) een recordkoude 1 april.

In de nacht van 3 april was er met -5 à -4 graden als minimum een recordkoude 3 april. Door deze pittige nachtvorst was er volop nachtvorstberegening in de fruitteelt.

Windstoten, Saharazand en warmte 

Het einde van de relatief natte periode ging op 7 april gepaard met zware windstoten.

Op 14 april viel ook nog wat regen en er kwam ook wat Saharazand omlaag en het Saharastof zorgde op 13 april voor een extra kleurrijke zonsondergang.

Een dag eerder op dinsdag 12 april was het voor het eerst dit jaar warm. Daarna bleef het meestal warmer dan normaal en zonnig, maar de laatste zes april verliepen iets kouder dan normaal.

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand april 2022  

Afwijkingen temperatuur in april 2022 t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijkingen neerslag in april 2022 t.o.v normaal in Europa per week