Meer neerslag dan normaal 

Derde zachte winter op rij met koudegolf in februari 

De meteorologisch winter van december tot en met februari was voor het derde jaar op rij zacht, en gaf net als vorig jaar meer neerslag dan normaal.

Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek was de winter gemiddeld over dag en nacht één graad warmer dan normaal.

December was twee graden warmer dan normaal. Van 14 tot en met 23 december was het vrijwel dagelijks warmer dan 10 graden, na enkele nachten met lichte vorst van 4 tot en met 11 december.

Februari was anderhalve graad warmer dan normaal.

Koude, sombere en zeer natte januari 

Januari was echter bijna een halve graad kouder dan normaal. De tweede wintermaand gaf weinig zonneschijn en veel neerslag: totaal meer dan 100 mm en in Schaesberg was januari recordnat.

De neerslag bereikte tijdelijk in de vorm van sneeuw Limburgse grond. Het dak van ons land, het Vijlenerbos en de Vaalserberg waren vier weekenden met sneeuw bedekt.

Op 24 januari gold dit tijdelijk ook voor de lagere gebieden in Zuid-Limburg en voor grote delen van Noord- en Midden-Limburg.

dinsdag 9 februari 2021

Koudegolf februari 

In het eerste weekend van februari viel juist de meeste sneeuw in Noord-Limburg, tot 20 centimeter het noordelijke deel van Noord-Limburg: ook in de Maasduinen met door de wind sneeuwduinen en hoogste sneeuwdek sinds december 2010 (witte kerst).

Boven de sneeuw ging het tijdens opklaringen pittig vriezen. Het leverde één week op met serieus winterweer van 7 tot 14 februari. In Noord-Limburg en grote delen van Midden-Limburg was er voor het eerst sinds 2012 sprake van een officiële koudegolf. Een koudegolf is een aaneengesloten periode van minstens 5 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0 graden), waarvan op minimaal 3 dagen de minimumtemperatuur -10 graden en lager is (strenge vorst). Het was de vijfde koudegolf sinds de jaren negentig, in ruim dertig jaar. In ruim dertig jaren daarvoor, van 1955 t/m 1987, waren er ongeveer twintig koudegolven in Limburg: https://www.meteolimburg.nl/koudegolf-in-noord-en-midden-limburg

De laagste temperaturen van deze winter, -12 tot -14 graden, werden in Noord- en Midden-Limburg boven de sneeuw gemeten op 11, 12 en 13 februari. Er werd volop op natuurijs geschaatst.

In één week van koudegolf naar lenteweer 

Daarna volgde een spectaculaire overgang van winter naar lente.

In Noord-Limburg was op zaterdag 13 februari nog sprake van een officiële koudegolf. In de vroege ochtend vroor het daar streng met -11 tot -14 graden. Een weekend later was het ongeveer dertig graden warmer met lenteachtige maxima van 17 tot 19 graden.

Dit is extreem maar niet uniek: https://www.meteolimburg.nl/in-n-week-van-koudegolf-naar-lente

Het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, waar 75 jaar wordt gemeten, kende een unieke reeks van maar liefst vijf datumrecords op rij: maximum zondag 21 februari 18,4 graden, 22 februari 18,2 graden, 23 februari 18,3 graden, 24 februari 19,3 graden en 25 februari 18,8 graden.

De hoogste temperatuur van ons land in februari en in de hele winter werd gemeten op het KNMI-weerstation Arcen op woensdag 24 februari 2021 met 19,8 graden. Daarmee blijft het landelijke warmterecord voor februari 20,5 graden en dat is twee jaar geleden ook al in Arcen gemeten op 27 februari 2019.

Natte winter 

Zowel tijdens de koudegolf en tijdens het daaropvolgende lenteachtige weer bleef het overwegend droog en de zon liet zich vaak zien. Met een totale zonneschijnduur van 140 uur (normaal bijna 90) was februari de zonnigste februari sinds 2019. Ondanks een sombere januari is de winter toch nog iets zonniger geworden.

Vrijwel alle neerslag viel in februari tijdens de eerste week, inclusief de sneeuw op zaterdag 6 februari die de koudegolf inluidde. Ook door de vele regen in januari trad de Maas eind januari en begin februari buiten haar oevers.

Over de drie wintermaanden viel op enkele plaatsen in Zuid-Limburg meer dan 300 mm neerslag, zoals in Nuth (natste plaats van Limburg deze winter met 325 mm), Valkenburg, Schaesberg en Epen (normaal ruim 230 mm). Voor de meeste regio’s in Zuid-Limburg was het de natste winter sinds 2016.

In Noord- en Midden-Limburg viel op de meeste plaatsen 230 tot 260 mm neerslag (normaal ruim 200) en daarmee was de winter van vorig jaar daar nog iets natter.

Het grondwater op een meetpunt van Meteo Limburg in de gemeente Peel en Maas is sinds januari met 65 centimeter gestegen, maar het grondwater stond eind februari 2021 nog ongeveer 30 centimeter lager dan eind februari vorig jaar.