Zondag 24 november 2024 - Vrijdag 22 november vroor het in de nacht in Limburg nog met minima tot -3 graden. Zestig uur was het op de zondagmiddag in Limburg maar liefst twintig graden warmer met een maximum van +18 à 19 graden.
En dat terwijl er zaterdagochtend op de Vaalserberg nog 17 cm sneeuw lag!
De 18 à 19 graden in Limburg op zondagmiddag 24 november 2024 betekent een dagrecord, de warmste 24 november.
Voor het KNMI-weerstation op het Zuid-Limburgse vliegveld bij Beek (metingen sinds 1946) was het dagrecord tot dit jaar 15,7 graden en dat werd daar gemeten op 24 november 2003 en 2006.
En op 24 november 2003 werd het op het KNMI-weerstation Ell-Haler 16,3 en in Arcen 15,5 graden.
Het KNMI-weerstation Ell-Haler meldde zondagmiddag zelfs 19,1 graden: de hoogste temperatuur van Nederland en een record voor eind november (de laatste tien novemberdagen).
Dat record stond op 18,9 graden en was gemeten door het KNMI in Ell-Haler en op vliegveld Beek op 25 november 2006.
Er was zondag een diepe stormdepressie, die door de nationale Britse weerdienst Met Office tot Bert is benoemd, net ten noordwesten/westen van Ierland en Schotland.
Dit betekende voor Limburg dat met een stevige vlagerige wind subtropische lucht uit het zuiden wordt aangevoerd.
Meteorologen kijken op de weerkaarten altijd goed naar 1500 meter hoogte.
De lucht die zondagmiddag op 1500 meter hoogte boven Limburg arriveerde, was vrijdag aanwezig boven de Canarische Eilanden en was in het begin van die week aanwezig boven Mauritanië in West-Afrika.
Tijdens het laatste deel van de reis daalde de lucht zondag achter de bergen in Noord-Spanje, de Picos de Europa, en dalende lucht warmt ook nog iets op.
Deze Afrikaanse lucht werd door stormdepressie Bert als het ware met grote snelheid aangezogen en op 1500 meter hoogte boven Limburg was het zondagmiddag +12 à 13 graden.
Vrijdagmiddag was het op 1500 meter hoogte boven Limburg -5 graden. Depressies boven Scandinavië voerden namelijk vanuit het westen met een omweg ijskoude arctische zeelucht vanuit het hoge noorden aan. De lucht die op die hoogte gisteren boven Limburg aanwezig was, was begin deze week aanwezig boven Spitsbergen en nog iets noordelijker boven de poolstreken.
Deze lucht was zo koud dat de eerste sneeuw van dit najaar kon vallen, tot circa 17 centimeter op de Vaalserberg.
Grote temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden van Europa kunnen tijdens het winterseizoen voor diepe depressies zorgen.
Zo werd het vrijdagmiddag op de Spaanse Canarische eilanden 30 tot 32 graden, terwijl het in delen van Zuid-Noorwegen streng bleef vriezen met -10 graden en lager.
Afhankelijk van aan welke kant ons land zich ten opzichte van een diepe depressie bevindt, kan het snel warmer of kouder worden.
De rigoureuze temperatuurovergang dit weekeinde van twintig graden in twee dagen tijd is bijzonder maar niet uitzonderlijk.
Het is ’s winters wel eens meer dan twintig graden warmer geworden in een vergelijkbare korte tijd.
In de winters van 1912 en 1968 werd het in slechts twee dagen tijd maar liefst 26 graden warmer!
Op 5 februari 1912 vroor het in Zuid-Limburg nog pittig met -14 graden en twee dagen later werd het na een dooiaanval +12 graden. En op 15 januari 1968 werd het in Limburg +11 graden nadat het twee dagen eerder nog zeer streng vroor met -15 graden.
Zie ook: https://www.meteolimburg.nl/in-n-week-van-koudegolf-naar-lente