Eerste warme dag van het jaar in Limburg in Arcen 

22 april 2023- Voordat het zaterdagmiddag ging regenen liepen de temperaturen in Limburg op tot 19 graden. Maar op het KNMI-weerstation Arcen in de Maasduinen werd het nog iets warmer met precies 20,0 graden, en dat betekent daar officieel de eerste warme dag van dit jaar.

Dit is volgens Meteo Limburg ruim twee weken later dan normaal.

Sinds de jaren negentig, toen de jaren opvallend warmer werden, viel de eerste warme dag gemiddeld op 6 april.

Vorig jaar was 12 april de eerste warme dag van het jaar.

In 2021 was dit al op 29 maart het geval, en op 31 maart 2021 had het KNMI-weerstation Arcen met 26,1 graden zelfs een zomerse temperatuur en tevens een nieuw landelijk warmterecord voor maart: https://www.meteolimburg.nl/zonnige-maart-met-recordhoge-temperatuur.

In 2019 meldde het KNMI-weerstation Arcen al op 27 februari een warme dag met een maximum van 20,5 graden en dat was een landelijk warmterecord voor februari.

Sinds de jaren negentig werd in Arcen in 1992 recordlaat pas op 13 mei de eerste warme dag van het jaar gehaald, terwijl dit in 1997 voor het eerst in het jaar op 2 mei was.

Minstens tot en met Koningsdag is er geen warm weer te verwachten en dat betekent voor de meeste plaatsen in Limburg, behalve dus Arcen, dat over de afgelopen 25 jaar de eerste warme dag van het jaar steeds vroeger was dan dit jaar.

Overigens was het gisteren op 21 april al iets warmer in Groningen en Drente.