op einde tweede extreme zomer op rij 

Einde derde hittegolf 

29 augustus - De temperaturen zijn vanmiddag in Limburg net onder de 25 graden gebleven waardoor de derde hittegolf van deze zomer ten einde is.

Het was géén recordlate hittegolf, want drie jaar geleden kenden grote delen van Limburg nog een hittegolf van 10 t/m 15 september 2016. In die zomer kwam Arcen-KNMI ook tot drie hittegolven, evenals in de zomer van 1994.

In 1995 werden in Arcen officieel vier hittegolven geregistreerd, en in 1947 kende Maastricht officieel vijf hittegolven.

Mede door de drie hittegolven wordt de meteorologische zomer (juni tot en met augustus) voor het tweede jaar op rij extreem warm, zonnig en droog.

Op het KNMI-weerstation van de Zuid-Limburgse luchthaven, metingen sinds 1946, waren volgens Meteo Limburg slechts twee zomers warmer dat dit jaar: 2003 en vorig jaar. In Noord- en Midden-Limburg was alleen de zomer van vorig jaar iets warmer.

De zomer van 2019 gaat de geschiedenis in als de zomer waarin het voor het eerst 40 graden werd gemeten, waardoor het landelijke hitterecord sneuvelde. Het warmste KNMI-weerstation van Limburg was Arcen waar op donderdag 25 juli met een maximum van maar liefst 40,2 °C.

Naar verwachting komt de zonneschijnduur in de regio Maastricht dit jaar in de drie zomermaanden uit op totaal bijna 770 uur, bijna tweehonderd zonuren meer dan normaal. Dat is daar over de afgelopen ruim honderd jaar de op twee na zonnigste zomer, na die van 1947 en 1976. Daarna volgen de zomers van 2018 en 2019 die vergelijkbaar extreem zonnig waren.

 

De huidige zomer was voor het tweede jaar op rij erg droog. Het neerslagtekort was medio augustus weliswaar iets kleiner dan vorig jaar, maar de grondwaterstanden zijn wel lager dan vorig jaar.

 

De meteorologische zomer wordt zaterdag 31 augustus tropisch warm afgesloten met ruim 30 graden: meteolimburg.nl/weerbericht