22 juni: wateroverlast delen van Zuid-Limburg door 40-70 mm regen 

Einde recordlange vroege hittegolf met veel regen 

Op donderdag 22 juni is met regenval van betekenis in Limburg een einde gekomen van een voor juni recordlange hittegolf van 14 dagen van 8 tot en met 21 juni.

Tot dit jaar was het junirecord een hittegolf van 10 dagen in Maastricht van 17 tot en met 26 juni 1941.

Twee jaar geleden hadden delen van Limburg in juni ook in hittegolf, maar iets later dan dit jaar.

Het was voor Noord- en Midden-Limburg de vroegste hittegolf sinds 1976, zie ons L1TV-weerbericht van 12 juni https://l1.nl/l1wr-12-juni-2023-177252 , en voor Zuid-Limburg (vliegveld Beek) was het de vroegste hittegolf sinds 1947 (zie ook https://l1.nl/l1wr-13-juni-2023-177253 ).

Extreme regenval 

Met maxima onder de 25 graden eindigde donderdag de hittegolf met geruime tijd tijdelijk regen en in de middag ook weer droge perioden.

In de namiddag trokken zware buien, hier en daar met onweer in Zuid-Limburg, vanuit de provincie Luik Zuid-Limburg binnen met extreem veel regen in korte tijd en op veel plaatsen wateroverlast.

Daarna bleef een regenzone in de avond langdurig slepen met regen van betekenis in de hele provincie.

In Noord- en Midden-Limburg kwam 20 tot 40 mm terecht en in Zuid-Limburg op de meeste plaatsen 40 tot lokaal 70 mm. Dit zijn allemaal betrouwbare handmatige regenmetingen, de meeste van het KNMI.

Code oranje 

Het KNMI gaf voor Limburg donderdag om 12 uur terecht code oranje uit voor zware regenval: in de middag en avond zware regen en regionaal (dus niet overal in Limburg) kans op (het blijft een verwachting) meer dan 75 mm regen.

Dat sommige media dit opblazen door te melden dat er noodweer aankomt met meer dan 75 mm, en achteraf ook nog eens het KNMI verwijten dat er veel minder regen is gevallen en code oranje niet nodig was, is onbegrijpelijk.

Helaas gebeurt het opblazen van weerberichten en weerwaarschuwingen vaker in de media om maar zoveel mogelijk bezoekers naar een website/app te lokken.

De meeste weercomputers berekenden al enkele runs extreme regenhoeveelheden voor Limburg, zoals onderstaande berekeningen in de nacht van donderdag 22 juni laten zien.

Wateroverlast Valkenburg 

Helaas werd Valkenburg na de beruchte juli van twee geleden opnieuw getroffen door wateroverlast. Er viel daar zo’n 60 mm regen.

In Valkenburg wordt door het KNMI al zo’n 120 jaar dagelijks de neerslag gemeten.

Uit deze betrouwbare lange meetreeks blijkt volgens Meteo Limburg dat extreme regenval van meer dan 50 mm per etmaal met wateroverlast daar sinds de warmere jaren negentig nu vijf keer is opgetreden.

Dat was in het koudere klimaat van de jaren tachtig in Valkenburg overigens ook vijf keer gebeurd met wateroverlast.

Door het warmere klimaat neemt over grotere gebieden het aantal extreme buien echter toe.