Extreem vroege sneeuw op recordkoude 14 oktober 

Vanochtend viel boven 250 meter hoogte in de gemeente Vaals de eerste sneeuw van deze herfst.

Dit was eerst natte sneeuw, maar later werd daar de begroeiing bedekt door een dun laagje sneeuw. Boven kale grond bleef de sneeuw niet liggen, omdat de grond nog relatief warm is.

Alleen in 1975 iets vroeger sneeuw 

Deze eerste sneeuw in het najaar is extreem vroeg, en net geen record. In Vaals viel veertig jaar geleden, op zondagavond 12 oktober 1975, al de eerste sneeuw van het najaar. Op 13 oktober van dat jaar waren ook lagere delen van Limburg tijdelijk wit door een dun sneeuwlaagje, en dat was recordvroeg.

Ook op 18 oktober 1973 en op 24 oktober 2003 viel erg vroeg de eerste (natte) sneeuw van de herfst.

Recordlage maxima 

Opvallend zijn nu de zeer lage middagtemperaturen. Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 dagelijks temperatuurmetingen worden verricht, komt de temperatuur vandaag niet hoger dan 4 graden. Dit betekent voor 14 oktober een recordlaag maximum. Het vorige datumrecord is verpulverd en dat was 14 oktober 1971, toen het overdag op de luchthaven niet warmer werd dan 7,1 graden.

 

Ook gisteren was er een dagrecord wat betreft lage maxima. Het werd bij Beek maximaal slechts 4,9 graden. Het oude dagrecord was een maximum van 6,9 graden en dat was gemeten op 13 oktober 1975, de dag van de recordvroege sneeuw in de herfst.

 

Een maximumtemperatuur van 5 graden is normaal voor Kerstmis en januari. Normaal is het half oktober ’s middags nog 15 graden.

Koudeput en Arctische lucht 

De extreem lage middagtemperaturen en de sneeuw wordt veroorzaakt door een storing, lagedrukgebied ofwel een zogenaamde koudeput, in de hogere luchtlagen die vandaag net ten zuidoosten van Limburg ligt.

Op ruim 5 kilometer hoogte is het ongeveer -27 graden, terwijl het op die hoogte zo’n tien dagen geleden (5 oktober) nog -10 graden was. Deze koudeput is gevuld met een dik pak bewolking waardoor de zon het Limburgse land niet kan opwarmen.

 

Daarnaast wordt met een noordoostelijke wind opvallend koude landlucht aangevoerd, die begin vorige week boven Lapland-Moermansk aanwezig was. Daarna is deze koude Arctische lucht via Finland, de Baltische Staten, Noord-Polen en Duitsland naar Limburg gestroomd. Vanuit Duitsland draaien fronten met regen, en dus ook (natte) sneeuw, over Limburg.

Meer weten? 

Naam contactpersoon,

functie

»   Neem contact op met persoon