voor eerst in drie jaar 38 à 39 graden 

Geen Limburgs hitterecord, wel een dagrecord 

19 juli – De temperaturen zijn vandaag opgelopen tot 38 à 39 graden. Daarmee blijft het officiële Limburgse hitterecord staan op 40,2 graden en dat is op het KNMI-weerstation Arcen gemeten op 25 juli 2019.

Vandaag is het warmste KNMI-weerstation van Nederland de meetpost op de luchthaven bij Beek geworden met een maximum van 39,5 graden. Dit betekent net géén weerstation-record in de lange meetreeks sinds 1946, want op 25 juli 2019 was het daar 39,6 graden.

Drie dagen extreme hitte 

Drie jaar geleden was het maar liefst drie dagen op rij, van 24 tot en met 26 juli 2019, extreem heet in Limburg met maxima van 38 tot 40 graden.

Weerstation Ell-Haler door beregening minder warm 

Het maximum op het KNMI-weerstation Ell, bij het dorp Haler, bedroeg vandaag “slechts” 36,2 graden; duidelijk lager dan de omgeving. Oorzaak is dat met een oostelijke wind de lucht over pas beregend grasland naar het weerstation werd aangevoerd, met een afkoelend effect. Hierover hebben al vaak bericht: https://www.meteolimburg.nl/hitte-in-arcen-en-afkoeling-in-ell

Binnen bebouwde kom warmer 

De weerstations van het KNMI staan in het open veld boven gras, al dan niet verdroogd, en hebben lange meetreeksen voor bijvoorbeeld klimaatonderzoek.

Uiteraard was het vandaag binnen de bebouwde kom enkele graden warmer met ruim 40 graden.