Herfst 2019: iets zachter, zonniger en natter dan normaal 

De meteorologische herfst van september tot en met november bezorgde Limburg iets meer zonneschijn (vooral door september) en ook iets meer regen (vooral door oktober en november) dan normaal.

In oktober viel in de Maasduinen en Zuid-Limburg 110 tot 130 mm regen, en in november kwam in de regio Epen-Vaals circa 110 mm regen terecht.

De gemiddelde temperatuur over de drie herfstmaanden was iets hoger dan normaal. Dit kwam vooral door oktober want september en november waren thermisch gezien normaal.

De zonneschijnduur van september tot en met november bedroeg in Limburg 350 tot 370 uur, tegen normaal 320. In de Maasduinenregio was de zon minder lang te zien.

Schril contrast met vorig jaar 

De zonneschijnduur en de regenhoeveelheden in deze herfst waren een schril contrast met die in de herfst van vorig jaar toen de zon in Zuid-Limburg bijna 500 uur te zien was.

De herfst van vorig jaar was ook extreem droog met in de regio tussen Helden en Venlo slechts ruim 70 mm in drie maanden.

Natte oktober en november 

Dit jaar is er op veel plaatsen in de Maasduinen en in Zuid-Limburg ruim 250 mm regen gevallen, tot 280 mm in de regio Epen-Vaals: ongeveer 40 tot 60 mm meer dan normaal.

Op veel droogtegevoelige zandgronden in Noord- en Midden-Limburg viel deze herfst iets minder regen dan in bovengenoemde regio’s: 210 tot 230 mm en dat is slechts iets natter dan normaal. In Echt werd nog net geen 200 mm gemeten: één van de minst natte plaatsen van ons land in de herfst van 2019.

Een schril contrast met plaatsen in Noord-Holland aan de kust waar (door het relatief warme zeewater) in de drie herfstmaanden ruim 500 mm regen werd gemeten.

Het grondwater steeg weliswaar, maar beduidend meer regen dan normaal is in Limburg deze herfst dus niet gevallen.