Jaaroverzicht van het weer: zomer 

Het jaar 2015 wordt in Limburg het op twee na zonnigste jaar. Alleen de jaren 1959 en 2003 waren zonniger dan dit jaar. Ook december wordt extreem zonnig.

 

Het jaar wordt niet recordwarm, ondanks een recordzachte decembermaand. De maanden mei, september en oktober waren kouder dan normaal. Het jaar 2014 (afgelopen jaar dus) blijft recordwarm.

 

Op de nieuwssite 1Limburg staat de volgende informatie van Meteo Limburg:

http://www.1limburg.nl/recordzachte-december-extreem-zonnig-jaar?context=topstory

 

Tijdens de laatste dagen van dit jaar kijken we hier in detail terug naar het weer in 2015.

De winter: http://www.meteolimburg.nl/jaaroverzicht-van-het-weer-winter

De lente: http://www.meteolimburg.nl/jaaroverzicht-van-het-weer-lente-2015

Dan volgt nu de zomer van 2015

Zomer bij 10 warmste en zonnigste 

De meteorologische zomer van 2015, die duurt van juni tot en met augustus, hoorde bij de tien warmste en zonnigste zomers na de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit 70 jaar dagelijkse waarnemingen, sinds 1946, van het KNMI-weerstation op het plateau van de luchthaven bij Beek.

 

De gemiddelde zomertemperatuur, berekend over dag en nacht, bedroeg daar van juni tot en met augustus 18,5 graden en dat is één graad warmer dan normaal. Dit is vergelijkbaar met de zomer van 2010, en slechts zeven zomers waren warmer: voor het laatst de meteorologische zomers van 2006 en 2003.

 

De meteorologische zomers van 1947 en 2003 blijven het warmst.

In top 10 zonnigste zomers 

Op de Zuid-Limburgse luchthaven zijn over de drie zomermaanden van dit jaar 682 uur zon gemeten, en dat zijn honderd zonuren meer dan normaal. Daarmee komt deze zomer in Maastricht en omgeving in de top 10 van zonnigste zomers. De zomers van 1947 en 1976 blijven het zonnigst met toen nog honderd zonuren meer dan de zomer van dit jaar. Voor het laatst was de zomer van 2003 zonniger dan dit jaar met bijna 750 uur zonneschijn.

Slechts in vijf zomers meer zomerse en tropische dagen 

Het aantal zomerse dagen met maxima van 25 graden en meer komt op de Zuid-Limburgse luchthaven van juni tot en met augustus uit op 38 (normaal 26). Het aantal tropisch warme dagen met 30 graden en meer bedraagt daar in deze zomer 12 (normaal 5). Na de Tweede Wereldoorlog telden slechts vijf meteorologische zomers meer tropische dagen, en zes zomers meer zomerse dagen, dan de zomer van dit jaar. Dat was het geval in 1947, 1976, 1994, 1995 en 2003, en wat het aantal zomerse dagen betreft de meteorologische zomer van 1983.

Hittegolf en hitterecord 

Van 28 juni tot en met 7 juli was er in Limburg een tiendaagse hittegolf. De warmste zomerdag was donderdag 2 juli, toen het op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek maar liefst 38,2 graden. Dat was goed voor een nieuw landelijk hitterecord voor juli, sinds het begin van de metingen in ons land. Het absolute Limburgse hitterecord, Maastricht 38,4 graden op 27 juni 1947, sneuvelde net niet.

Het was bij Beek op 1, 2 en 4 juli nog nooit zo heet als dit jaar: drie dagrecords.

Recordwarme tropennacht  

Op de Zuid-Limburgse luchthaven was het in de tropennacht naar zaterdag 4 juli recordwarm met geen lagere temperatuur dan 24,7 graden. Dat was geen landelijk record, want op het (niet meer bestaande) KNMI-weerstation Maastricht kwam de temperatuur in de tropennacht van 29 juli 1947 niet lager dan 26 graden.

Eind juli tegenvallend vakantieweer 

Op zaterdag 25 juli sloeg het weer volledig om. Een actieve depressie zorgde aan de Nederlandse kust in IJmuiden geruime tijd voor windkracht 10 Beaufort: de zwaarste zomerstorm voor de maand juli. In Limburg viel het met de stormschade mee.

Na deze onstuimige dag was het tot het einde van de maand kouder dan normaal. Het werd tegenvallend koel en nat vakantieweer. Er vielen buien, maar die brachten geen einde aan de langdurige droogte.

Tot half augustus extreme droogte 

Van april tot half augustus was het extreem droog. In delen van Noord- en Midden-Limburg was het tijdens deze lange periode alleen in de beruchte droge zomers van 1959, 1964 en 1976 nog iets droger. Door de hittegolf werden de gevolgen van de droogte in de zomer goed zichtbaar.

Nat slot van de zomer 

In de tweede helft van augustus viel regelmatig veel regen, waardoor de droogte voorbij was. Uiteindelijk viel in de laatste zomermaand op de meeste Limburgse plaatsen meer dan 100 mm regen.

 

De meeste regen kwam in delen van Noord-Limburg terecht. In Swolgen viel in augustus de meeste regen van Limburg met totaal 182 mm (normaal 70).

Door de natte augustus werd de zeer zonnige en warme zomer op de meeste plaatsen toch nog iets natter dan normaal. Normaal valt er tijdens de drie zomermaanden ruim 200 mm regen tot circa 250 mm in de Zuidlimburgse heuvels. In de regio Tienray-Swolgen kwam deze zomer de meeste regen terecht: ruim 280 mm.

Warme zonnige augustus 

De laatste zomermaand augustus was ook warm en zonnig. De oogstmaand hoort op de luchthaven bij Beek tot de tien warmste augustusmaanden sinds 1946: zes augustusmaanden waren warmer. De maand hoort tot de twintig zonnigste oogstmaanden. De eerste zomermaand juni was ook zonnig, maar doordat het vaak waaide uit een richting tussen noordwest en noordoost, was het niet extreem warm.

De laatste dag van de meteorologische zomer (31 augustus) was tevens de laatste tropisch warme zomerdag met 30 tot 32 graden.