Volgens Meteo Limburg was januari 2025 in grote delen van Zuid-Limburg, en in delen van de gemeente Echt-Susteren, de natste januari sinds het begin van de metingen.
De meeste neerslag werd in Klein-Genhout bij Beek gemeten met totaal 168 mm.
Elders in Zuid-Limburg viel meer dan 150 mm neerslag en dit is ruim het dubbele van het langjarig gemiddelde. Gebruikelijk in januari is ongeveer 70 mm neerslag.
Het waren deze maand ook de natste plaatsen van Nederland.
In Echt, normaal de droogste plaats van Nederland, werd in januari 136 mm gemeten en dat is ook daar de natste januari.
Ook elders in Midden-Limburg en geheel Noord-Limburg kwam in januari meer dan 100 mm neerslag terecht, en dat was daar voor de meeste plaatsen de natste januari sinds 1995.
Dit geldt in Zuid-Limburg ook voor Epen en Vaals.
In Epen viel in januari 1995 bijna 170 mm neerslag, evenals in Venlo.
Dat resulteerde 30 jaar geleden eind januari en begin februari 1995 in een enorme overstroming van de Maas.
Na veel regen tijdens de eerste tien januaridagen, en deels smeltende sneeuw, trok er tussen 10 en 12 januari 2025 een hoogwatergolf door de Maas: de hoogste waterstanden van de maand.
Op 8 en 9 januari viel er sneeuw die bleef liggen, waarna het tot 22 januari droog bleef tijdens een vorstperiode.
De hoogste gebieden in Zuid-Limburg waren bedekt met ongeveer 15 centimeter sneeuw.
Boven de sneeuw werd in het zuidoosten van Zuid-Limburg, in de gemeenten Simpelveld, Gulpen-Wittem en Vaals, op 14 januari met -8 tot -11 graden, de laagste temperaturen van de maand gemeten.
De regio Vijlen-Vaals boven 250 meter hoogte, Vijlenerbos en Vaalserberg, was in januari op 17 dagen bedekt met sneeuw.
Door deze vorstperiode was januari in Zuid-Limburg iets kouder dan het langjarig gemiddelde, terwijl deze maand in Noord- en Midden-Limburg thermisch gezien vrij normaal was.
Er waren 12 à 13 vorstdagen, en dat is gebruikelijk voor januari.
Het KNMI-weerstation op het Zuid-Limburgse vliegveld bij Beek had in januari 5 ijsdagen (11 januari en 17 t/m 20 januari) waarop het de hele dag vroor, tegen normaal 3 ijsdagen.
Het was voor Beek de koudste januari sinds 2021 die een vergelijkbare gemiddelde maandtemperatuur had.
Ook die januarimaand was net als dit jaar erg nat, maar gaf niet zoveel neerslag als dit jaar: https://www.meteolimburg.nl/zeer-natte-koude-en-sombere-januari
De laatste tien januaridagen verliepen zacht en nat.
De hoogste temperatuur van de maand, 13 graden, werd echter op 6 januari (Driekoningendag) gemeten.
Net als december was januari een sombere maand.
De zonneschijnduur in Limburg bedroeg circa 50 uur, tegen een langjarig gemiddelde van bijna 70 uur.
Voor het laatst gaf januari in Limburg twee jaar geleden in 2023 nog minder zonneschijn.
Tijdens de vorstperiode staken de hoogste gebieden in Zuid-Limburg vaker boven de laaghangende bewolking en mist uit, wat boven de sneeuw schitterende winterplaatjes gaf met veel ruige rijp in de begroeiing.
Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater van begin tot eind januari met dertig centimeter. Na veel regen stond het grondwater op 26 januari tijdelijk nog twintig centimeter hoger dan eind januari.
Het grondwaterpeil stond daar eind januari 2025 hoger dan de afgelopen jaren eind januari: ongeveer 20 centimeter hoger dan eind januari 2024, bijna een meter hoger dan eind januari 2022 en 2023 en 120-130 cm hoger dan eind januari 2020 en 2021.