Normaal wat betreft temperatuur en zonneschijn 

Juli 2024: delen van Zuid-Limburg dertiende natte maand op rij, delen van Noord-Limburg het droogst van ons land 

De tweede zomermaand juli was wat de temperatuur en zonneschijnduur betreft een normale maand, waarbij regen behoorlijk ongelijk over de provincie werd verdeeld.

Vooral in de westelijke Mijnstreek en de regio Maastricht-Valkenburg werd in juli totaal 110 tot bijna 130 mm regen opgevangen

Een groot deel hiervan, meer dan 60 mm, viel op vrijdagochtend 12 juli met wateroverlast tot gevolg.

Ook in juni was Zuid-Limburg de natste regio van de provincie en dat betekent dat het vooral in delen van de westelijke Mijnstreek en op diverse plaatsen rondom Maastricht al de dertiende natte maand op rij is!

En wat dit jaar betreft, in Zuid-Limburg was het eerste halfjaar van 2024 recordnat: https://www.meteolimburg.nl/eerste-halfjaar-in-grote-delen-van-zuid-limburg-recordnat

Delen van Noord-Limburg het droogst van ons land 

Op veel plaatsen in Noord- en Midden-Limburg viel in juli minder dan de normale maandsom van 70 tot 80 mm. De droogste plaatsen van ons land waren hier te vinden: Geijsteren totaal 50 mm regen, Meerlo 52 mm, Well 53, Wanssum 55, Swolgen 58, Stramproy 59 en Venlo 60 mm.

Door regen- en onweersbuien was de verdeling van de regen over de provincie grillig, want bijvoorbeeld in het uiterste noorden van Limburg meldde Mook totaal meer dan 100 mm.

Net als vorig jaar gold voor 9 juli KNMI-weercode oranje voor zware onweersbuien, maar veel regen viel er niet.

Landelijk hoogste temperatuur in Ell-Haler 

De temperatuur was op 9 juli in Limburg opgelopen tot 31 à 32 graden. Het KNMI-weerstation Ell bij Haler had op deze dinsdag met een maximum van 32,2 graden officieel landelijk de hoogste temperatuur van de maand. Het was broeierig warm was, en daarmee kwam een einde aan een periode waarin elke julidag kouder dan normaal verliep.

Daarna was het tot half juli weer meestal minder warm dan normaal.

Tijdens het tweede deel van maand werd het vrijwel elke dag warmer dan normaal.

Op zaterdag 20 juli werd het 32 graden en in de avond trokken forse onweerbuien over de gemeente Sittard-Geleen en delen van de gemeenten Echt-Susteren en Beek: 20 tot 40 mm regen met lokaal wateroverlast en ook hagel en forse windstoten met stormschade.

Normale maand wat betreft temperatuur en zonneschijn 

Op het einde van de maand was het zonnig en zeer warm en dit compenseerde het te koude weer met vaak veel bewolking in de eerste julihelft.

De gemiddelde maandtemperatuur was in Limburg normaal, precies het langjarige gemiddelde.

De totale zonneschijnduur van ruim 200 uur vrijwel overal in Limburg was ook vrij normaal te noemen.

Vorig jaar was juli 2023 overigens ook qua temperatuur en zonneschijnduur een normale zomermaand, maar toen was er wel een hittegolf: https://www.meteolimburg.nl/natte-juli-met-een-hittegolf

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) in juli 2024 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen.

Drie tropische julidagen 

Dit jaar leverde juli géén hittegolf.

Er waren in Limburg drie tropisch warme dagen met 30 graden en meer, hetgeen normaal is voor juli, verspreid over de maand op 9, 20 en 30 juli.

Er waren 10 tot 12 zomers warme dagen met 25 graden en meer en dat zijn er twee minder dan normaal.

Grondwater  

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater in juli gedaald met 25 centimeter.

De grondwaterstand stond daar eind juli 2024 70 centimeter hoger dan eind juli 2023 en ongeveer een meter hoger dan eind juli 2019, 2020 en 2022, en een halve meter hoger dan eind juli 2021.