KNMI-weerstation Arcen blijft bestaan 

20 april, door Thijs Zeelen - De kogel is door de kerk. Deze week heb ik positief bericht ontvangen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) dat het weerstation in Arcen (gemeente Venlo) in elk geval de komende 10 jaar metingen blijft verzorgen.

Drie jaar geleden kwam het bericht dat het KNMI door bezuinigingen enkele weerstations ging sluiten, waaronder het Noord-Limburgse meetpunt: goo.gl/rlQJG6

Eventueel alternatief in gemeente Peel en Maas 

Dat vond ik uiterst jammer, ook omdat de lange meetreeks Venlo-Arcen daarmee beëindigd zou worden.

Nadat enkele initiatieven in de gemeenten Venray en Horst aan de Maas op niets waren uitgelopen, heb ik eind 2013 contact gezocht met de gemeente Peel en Maas met als doel een KNMI-weerstation voor Noord-Limburg te behouden.

Wethouder Paul Sanders verleende volop steun en ook het Toeristisch Platform Peel en Maas stond achter de plannen om het KNMI-weerstation naar deze Noord-Limburgse gemeente te halen. Bekend is dat Arcen frequent genoemd wordt in weerberichten, met vaak hoogste temperaturen, en dat toeristen daar blijkbaar op af komen.

Uiteindelijk werd een geschikte locatie in Kessel gevonden, een open gebied met veel grasland, dat aan de strenge eisen voor de opstelling van een KNMI-weerstation voldoet. Vorig jaar was er op de regionale omroep L1 op radio en tv aandacht hiervoor: goo.gl/240Cml

Overigens heeft het KNMI in de gemeente Peel en Maas te Kessel-Eik wel een neerslagstation. Deze handmatige metingen worden dagelijks door Meteo Limburg verzorgd.

Ook Lauwersoog en Nieuw Beerta worden niet opgeheven 

Na drie jaar onzekerheid schrijft het KNMI nu: ”op basis van de nieuwe wettelijke verankering van meteorologie en seismologie die dit jaar van kracht is geworden, heeft het KNMI besloten om in elke geval de komende 10 jaar op 50 plaatsen in Nederland automatische weermetingen te blijven doen. De KNMI-weerstations Arcen, Wilhelminadorp, Lauwersoog, Texelhors en Nieuw Beerta blijven deel uitmaken van het KNMI-meetnet.”

Nu is het Zeeuwse KNMI-weerstation Wilhelminadorp al twee jaar geleden opgeheven , en ook metingen uit Texelhors ontbreken nu op de weerrapporten. Dit zou betekenen dat beide weerstations opnieuw actief worden. De dreigende sluiting van de twee Groningse KNMI-weerstations Lauwersoog en Nieuw Beerta is van de baan.

Uitersten KNMI-weerstation Arcen 

Het KNMI is in Arcen op 1 juli 1990 beginnen te meten, als voorzetting van het KNMI-weerstation Venlo. De metingen worden vol automatisch verricht.

Vaak had dit weerstation de hoogste temperatuur van ons land. Op 3 data was het afgerond 38 graden, en de hoogste temperatuur werd vorig jaar gemeten: 38,0 graden op 2 juli 2015. Op 7 augustus 2003 was het maximum 37,8 graden en een dag later op 8 augustus 37,7 graden.

De laagste temperatuur werd in Arcen op 2 januari 1997 gemeten: -19,9 graden.

De meeste regen over 24 uur werd op 29 juli 2005 gemeten: 63 mm.

De metingen gaan daar dus voor minimaal tien jaar door.

Beschutte meetopstelling in Arcen 

Omdat de beschutte meetopstelling in Arcen op vakantiepark Klein Vink momenteel niet aan de strenge gewenste locatie eisen voldoet, betekent dit dat er voor Arcen en omgeving een verkenning zal plaatsvinden naar een alternatief voor de huidige locatie.

Waar dat zal zijn is nog niet bepaald. Eerder had het KNMI een locatie op het oog bij buurtschap Hanik, ten oosten van het dorp Lomm, in het Straelensche Broek (gemeente Venlo). Op korte termijn is echter geen verandering te verwachten, aldus het KNMI.

Het is prima dat het weerstation Arcen voor Noord-Limburg behouden blijft. Bij een eventuele opheffing van Arcen had de gemeente Peel en Maas voor Noord-Limburg een alternatief, maar het weerstation zou dan wel vrij dicht bij het automatische KNMI-weerstation Ell (bij Haler) komen te liggen.

Meetnet KNMI 

Het KNMI beschikt over het hele land en op de Noordzee automatische weerstations, waarvan er drie in Limburg staan: in Arcen, in Ell (bij Haler) en op de luchthaven bij Beek. Op deze laatste locatie wordt al sinds 1946 gemeten.

Daarnaast wordt op 24 plaatsen in Limburg dagelijks de neerslag handmatig gemeten door vrijwillige waarnemers.

Meer info: goo.gl/1silDX