Eerste sinds 2012 en de vijfde sinds jaren negentig 

Koudegolf in Noord- en Midden-Limburg 

12 februari - Gisteren was Arcen het eerste KNMI-weerstation van Limburg waar offcieel voor het eerst in negen jaar sprake was van een koudegolf.

Het was daar sinds zondag vijfde dag op rij met dag en nacht vorst (ijsdagen) en in drie nachten was er strenge vorst (minima -10,1 graden en lager).

Dit is de minimale eis voor een koudegolf. Een koudegolf is een aaneengesloten periode van minstens 5 ijsdagen (maximumtemperatuur -0,1 graden en lager, dus de hele dag vorst), waarvan op minimaal 3 dagen de minimumtemperatuur -10,1 graden en lager is (strenge vorst).

Vandaag op vrijdag 12 februari voldoet het KNMI-weerstation Ell-Haler ook aan de eis voor een koudegolf na strenge vorst in de nacht en naar verwachting vrijdagmiddag lichte vorst (ook daar dan vijf ijsdagen op rij, en dat was daar zondag niet het geval i.t.t. Arcen).

De koudegolf voor Noord- en Midden-Limburg is, na die van 1991, 1997, 2009 en 2012, volgens Meteo Limburg de vijfde koudegolf sinds 1988 toen de jaren opvallend warmer werden.

In ruim dertig jaren daarvoor, van 1955 t/m 1987, waren er ongeveer twintig koudegolven in Limburg.

Gisteren op 11 februari zijn op de KNMI-weerstations in Noord- en Midden-Limburg de laagste temperaturen gemeten. Arcen was met -13,4 graden het koudste KNMI-weerstation van Limburg: de laagste temperatuur daar sinds 5 februari 2012 (toen -13,9 graden).

Voor Ell-Haler was het de koudste nacht sinds 13 maart 2013.

In Nederland was gisteren naast Arcen ook op de KNMI-weerstations Twente en Volkel een koudegolf.

Als het vanmiddag blijft vriezen, komen daar de KNMI-weerstations Herwijnen en dus Ell-Haler bij.

Het Zuid-Limburgse KNMI-weerstation Beek voldoet niet aan het criterium van een koudegolf. Daar ligt ook de minste sneeuw en dat is ook te zien op onderstaande satellietfoto.

De hierboven genoemde temperaturen zijn gemeten op anderhalve meter hoogte.

Gradaties vorst:

lichte vorst = -0,1 t/m 5,0 graden

matige vorst = -5,1 t/m -10,0 graden

strenge vorst = -10,1 t/m -15,0 graden

zeer strenge vorst = -15,1 graden en lager