Koudste april in 20 jaar was kouder dan maart 

April is een koude lentemaand geworden. April was voor het laatst kouder in 1997. Opvallend is dat april kouder was dan de voorgaande maand maart, die dan wel recordzacht was. Volgens Meteo Limburg was op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek over de afgelopen zeventig jaar, slechts in zeven andere jaren april kouder dan maart.

Erg veel vorstdagen 

Erg opvallend was ook het hoge aantal vorstdagen, op anderhalve meter hoogte, op het KNMI-weerstation Ell-Haler. Dat was daar maar liefst 12, tegen normaal 5. Opmerkelijk was dat de meeste vorstdagen in de tweede helft van de maand voorkwamen.

Het koudst was het op 20 april toen het in de nacht en vroege ochtend -4 graden was en aan de grond bijna -10 graden. Voor het laatst was het zo laat in april rond 20 april in 1991 en 1997 nog iets kouder. De vorstschade in de fruitteelt (bloesem), maar ook aan net uitgelopen planten aan de grond, was groot.

Door de warmte van eind maart (20 tot 23 graden op 28, 30 en 31 maart) kwam de groei en bloei er in april voortvarend in.

Ook op palmzondag 9 april was het 23 à 24 graden warm in Limburg. Daarna is de 20 graden niet meer gehaald. Vanmiddag kan het hier en daar wel 20 graden worden. Normaal zijn er 4 warme aprildagen te verwachten met maxima van 20 graden en meer.

Droge maand 

April 2017 was verder een erg droge maand met op veel plaatsen in Limburg regentotalen van slechts 15 tot 20 mm. Met ruim 160 uur zonneschijn was de zonneschijnduur vrij normaal te noemen.