Delen Midden-Limburg minste regen van ons land 

Laagste zonneschijnduur in oktober sinds 1998 

Wat betreft de zonneschijnduur was oktober dit jaar de somberste oktober sinds 1998.

Op het KNMI-weerstation Arcen en ook in de regio Vijlen-Vaals liet de zon zich in oktober 2020 slechts iets meer dan 50 uur zien, terwijl normaal bijna 120 zonuren zijn.

In de regio Beek-Maastricht bedroeg de totale zonneschijnduur deze maand 65 uur, en dat zijn daar dus ruim vijftig zonuren minder dan normaal (bijna 120 uur).

De somberste oktober over de afgelopen honderd jaar was in deze regio oktober 1998 met totaal slechts 41 uur.

Oktober 2020 komt in de top 10 somberste oktobermaanden.

Dit is een schril contrast met de wijnmaand van twee jaar geleden, toen de zonneschijnduur in de Maasduinen in oktober 2018 maar liefst bijna 180 uur was.

Meeste regen in Zuid-Limburg 

Uit de vele bewolking viel tijdens de eerste en laatste tien oktoberdagen regelmatig regen. Ook in de vorm van enkele forse buien, zoals op 6 oktober in delen van Noord-Limburg en op 22 en 23 oktober in delen van Zuid-Limburg.

In Nuth werd in oktober totaal 105 mm gemeten en in Schinnen 104. Ook in andere gebieden in het Zuid-Limburgse plateau-landschap en in de Maasduinen was oktober met meer dan 90 mm regen duidelijk natter dan normaal (ca. 70 mm).

Midden-Limburg het droogst 

Daarentegen kwam in delen van Midden-Limburg nauwelijks meer dan 50 mm terecht: de droogste regio van ons land.

Aan de Noord-Hollandse kust viel in Bergen in oktober totaal 230 mm regen.

Late bladverkleuring door zachte nachten 

Door de vele bewolking verliepen de nachten niet erg koud. Hierdoor was de bladverkleuring voor de meeste bomen en struiken later dan gebruikelijk. Vergelijkbaar laat als oktober vorig jaar, die ook niet veel zonneschijn bracht met veel zachte nachten tot gevolg.

In de droge en zeer zonnige oktober 2018 kwam bladverkleuring veel eerder op gang, door heldere koude nachten die de bladval en -verkleuring bevorderen.

Toen het rond half oktober 2020 droger werd met nachtelijke opklaringen daalden de temperaturen iets sterker.

Het koudst was het in de Zuid-Limburgse dalen, zoals in Vijlen-Mamelis op zondag 18 oktober: minimum 1,8 graden en aan de grond 0,0 graden.

Eén warme oktoberdag 

Gemiddeld over dag en nacht was oktober een halve graad warmer dan normaal. Tijdens de afgelopen drie jaren waren de oktobermaanden nog iets warmer.

De warmste dag was woensdag 21 oktober met 21 graden: een datumrecord. Na regen werd het ’s middags zonnig bij veel wind. Het was de enige warme dag van de maand met 20 graden en meer (normaal 3).

Op de valreep was op zaterdag 31 oktober nog een gouden oktoberdag met veel zonneschijn, en met de herfstkleuren erbij was er bij niet te veel wind eventjes een Indian Summer.