Koude november en, ook in de hele herfst, niet veel regen 

Midden- en Zuid-Limburg in de herfst de zonnigste regio van ons land  

De meteorologische herfst, die van september tot en met november duurt, was dit jaar binnen Nederland het zonnigst in Midden- en Zuid-Limburg.

In de regio Maastricht was de zon 420 uur te zien: zeventig zonuren meer dan normaal. Tussen Weert en Roermond werden 410 zonuren gemeten.

Voor het laatst was de herfst van 2018 zonniger dan dit jaar.

Opvallend was dat de eerste herfstmaand september in Zuid-Limburg ongeveer 70 uur meer zonneschijn gaf dan de laatste zomermaand augustus, en dat was daar sinds de metingen zijn begonnen nog nooit gebeurd: https://www.meteolimburg.nl/record-zuid-limburg-september-70-zonuren-meer-dan-augustus

In de Maasduinenregio was de herfst dit jaar minder zonnig dan in de zuidelijkere gelegen gebieden met totaal 360 tot 370 zonuren.

Zonniger dan de hoogzomer 

Ook oktober was een zonnige maand waarbij Midden- en Zuid-Limburg de zonnigste regio’s van ons land waren.

In Zuid-Limburg, in oktober de droogste regio van ons land, waren de eerste twee herfstmaanden september en oktober zelfs iets zonniger dan de sombere hoogzomer juli en augustus. Dat is daar over de afgelopen ruim honderd jaren slechts zes keer eerder gebeurd: https://www.meteolimburg.nl/zachte-en-zonnige-oktober-midden-en-zuid-limburg-het-zonnigst-van-ons-land

Koudste november in vijf jaar 

Naast zonnig was de meteorologische herfst iets warmer dan het langjarige gemiddelde.

Toch was de laatste herfstmaand november in Limburg kouder dan normaal. Op de meeste plaatsen was het de koudste november in vijf jaar. Voor het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek was november 2021, samen met 2016 die vergelijkbaar koud was, de koudste november sinds 2013.

Op zondag 28 november meldde Mook de eerste sneeuw in Limburg van deze herfst.

Zonnig in het zuiden, somber in het noorden 

Koude lucht is droger dan warmere lucht en daardoor was er in november ook vaak ruimte voor de zon. Op de Zuid-Limburgse luchthaven bedroeg de zonneschijnduur in november in totaal 75 uur en op het Midden-Limburgse KNMI-weerstation Ell-Haler 73 uur. Dit is vrij normaal. In het noordelijke deel van Noord-Limburg liet de zon zich minder vaak zien.

Op het KNMI-weerstation Arcen kwam zonneschijnduur uit op 54 uur, bijna twintig zonuren minder dan normaal. Daar kwam langer hardnekkige bewolking en op sommige dagen ook mist voor.

Afwijkingen temperatuur in november t.o.v normaal in Europa per week  

Lichte vorst 

De mist ontstond tijdens enkele koude heldere nachten. Van 10 tot en met 12 november was er lichte vorst op anderhalve meter hoogte, en ook tijdens de meeste nachten van 22 tot en met 29 november. Het waren niet de eerste vorstdagen. Op zaterdag 16 oktober meldde het KNMI-weerstation Ell-Haler, dat die dag door ons werd bezocht voor het L1TV-weerbericht (zie: https://l1.nl/zondag-en-maandag-is-het-droog-167126/ ) ,in Limburg officieel de eerste vorstdag van het najaar: -0,6 graden.

Droger dan normaal 

In november is in Limburg minder neerslag dan normaal gevallen. Op de droogste plaatsen viel in totaal nog geen 30 mm neerslag: Montfort 24 mm, Schinveld 25, Echt 26, Kessel 27, Maastricht 29 mm. Elders viel op de meeste plaatsen in onze provincie 30 tot 50 mm neerslag. Iets meer neerslag kwam in Gennep terecht waar 56 mm neerslag viel. In Siebengewald, Epen en Vaals viel 51 mm.

Afwijkingen neerslag in november t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand november 2021 

De herfst als geheel was vrijwel overal ook droger dan normaal. De minste neerslag viel in Schinveld met 86 mm en in Buchten met totaal tijdens de drie herfstmaanden 99. In Beek viel totaal 107 mm, in Nuth 105 en in Echt 110 mm (normaal circa 195 mm). Elders in Limburg viel op de meeste plaatsen 110 tot 180 mm. Het minst droog was het in Gennep met totaal 192 mm, gevolgd door Siebengewald met 188 mm, Blerick met 185, Nieuw-Bergen met 182 en Venray met 181 mm.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg is de grondwaterstand in deze herfst nauwelijks veranderd. Tijdens het eerste deel van de herfst was er nog een lichte daling, en in de tweede helft van oktober een lichte stijging. In november veranderde de grondwaterstand niet.

Eind november stond het grondwater daar iets lager dan begin september.

Eind november vorig jaar en in 2019 stond het grondwater ongeveer een halve meter lager dan dit jaar.

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de herfst van 2021