Na zomerse warmte nachtvorst 

Het kan verkeren. Was het vorige week nog een aantal dagen zomers warm met 25 tot 27 graden, de afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen in Noord- en Midden-Limburg vlak boven de kurkdroge zandgronden licht gevroren.

Het koudst in Limburg was het volgens Meteo Limburg vanochtend vroeg rond zonsopkomst op het KNMI-weerstation tussen Ell en Haler waar het 2 graden was en vlak boven gras vroor het drie graden. Dit weerstation meldde op vrijdag 6 mei nog als eerste in ons land een zomerse temperatuur was ruim 25 graden, waarna nog vijf zomerse dagen volgden.

Eindhoven -5 graden 

Landelijk was vliegveld Deelen op de Veluwe in de nacht naar tweede pinksterdag het koudst met 1 graad. Aan de grond gold dit voor vliegveld Eindhoven, waar op 10 cm boven gras ruim 5 graden vorst werd gemeten. Dit is voor Eindhoven een recordlaag grasminimum voor mei.

Op het KNMI-weerstation Ell-Haler was het op 16 mei 2012 aan de grond, net als de afgelopen nacht daar, ook -3 graden. Op 16 mei 2013 was het daar op anderhalve meter hoogte 1,5 graad.

Lucht uit Groenland 

Dat het de afgelopen nacht zo koud heeft kunnen worden, heeft te maken met de aanvoer van Arctische lucht, helder weer, wegvallende wind en kurkdroge grond. De lucht die op deze tweede pinksterdag wordt aangevoerd, was vorig week woensdag (toen het in Limburg nog 25 tot 27 graden was) nog aanwezig boven de ijskap van het noordoosten van Groenland. Daarna is Arctische lucht naar het zuiden gestroomd en via de nog relatief koude Noordzee in Limburg aangekomen.

Het kaartje laat zien waar de lucht, die op deze pinkstermaandag in Limburg aankomt, de afgelopen dagen rond twee uur in de middag aanwezig was. Via de blauwe lijn is deze Arctische zeelucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden gestroomd.

Droge grond 

Boven losse droge grond wordt het tijdens een heldere nacht met weinig wind kouder dan boven vochtige grond. De Noord- en Midden-Limburgse zandgronden zijn nu kurkdroog, want daar is over de eerste meihelft slechts 2 tot 5 mm regen gevallen. Hierdoor was het daar het koudst.

De komende nachten wordt het minder koud dan de afgelopen nacht. De aangevoerde lucht komt niet meer uit het hoge noorden en de komende nacht zijn er wolkenvelden. Weerbericht: meteolimburg.nl/weerbericht

Vorstschade 

Met de vorstschade aan de grond, bijvoorbeeld bij bonen en bloeiende aardbeiplanten, is het waarschijnlijk op de zandgronden meegevallen. De temperatuur lag op de meeste plaatsen aan de grond niet lang, alleen rond zonsopkomst (ruim een uurtje), iets onder het vriespunt. Het komt overigens wel vaker voor dat het na de IJsheiligen (11 t/m 14 mei) aan de grond nog iets vriest. Zo vroor het in Epen op anderhalve meter hoogte op 27 mei 1990 nog -1 graad en dat was in Epen op 30 mei 1974 ook het geval. Aan de grond was er toen met -5 graden en lager matige vorst, met grote vorstschade tot gevolg.