Recordnatte lente 

Nieuw landelijk neerslagrecord voor mei: Noorbeek 228 mm 

Het voorjaar van 2024 heeft historie geschreven. De meteorologische lente van maart tot en met mei was op de meeste plaatsen in Limburg (met uitzondering van delen van noordelijk Noord-Limburg) recordnat, met meer dan 300 mm. In Schaesberg viel in totaal maar liefst 409 mm regen. Normaal valt er in de lente 150 tot 170 mm neerslag in Limburg.

 

Tot dit jaar was de meteorologische lente van 1983 recordnat, en net als de lente van dit jaar werd die vooraf gegaan door het natuurverschijnsel El Niño

in december.

El Niño is een natuurverschijnsel waarbij het water van de Stille Oceaan voor de kust van Ecuador en Peru, en westelijker langs de evenaar tot het midden van deze oceaan, sterk opwarmt. Dit heeft ook effect op het weer boven die gebieden.

Uit onderzoek blijkt er in West-Europa een duidelijk verband is tussen een sterke El Niño en de regenval in het voorjaar die daar op volgt. Door een na-ijl effect blijkt dat na vrijwel alle El Niño’s de lentes in Nederland nat waren .

Ook na de El Niño’s van 1997/1998 en 2015/2016 waren de lentes in Limburg natter dan normaal. Juni 2016 werd recordnat met overstromingen: https://www.meteolimburg.nl/sombere-en-recordnatte-juni

Mei in delen van Limburg recordnat 

Er is officieel (KNMI) een nieuw landelijk neerslagrecord voor mei.

Op het KNMI-neerslagstation Noorbeek is in mei totaal maar liefst 228 mm regen gevallen (normaal 62).

Het is nog wel een ongevalideerd maandtotaal, het KNMI kan nog correcties aanbrengen.

In Schaesberg (gemeente Landgraaf) is in mei 2024 totaal 223 mm regen opgevangen, en dat was ook iets meer regen dan het vorige landelijke meirecord.

De bloeimaand mei was in Limburg de natste meimaand sinds 1984 en volgens Meteo Limburg ook recordnat in de regio Vanray, Venlo, Weert, Beek, Schaesberg, Vaals en Noorbeek.

Sinds de metingen was tot dit jaar het landelijke meirecord een totaal van 222 mm regen, gemeten op het KNMI-neerslagstation Schinnen in mei 1984.

Het is al de 11-de natte maand op rij en door de verzadigde grond en zeer hoge grondwaterstanden konden agrariërs op diverse plaatsen in Limburg nog steeds niet het land op.

De extreme regenval in de afgelopen maand mei is ook zeer bijzonder omdat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de jaren opvallend warmer werden door een klimaatsprong, mei de maand van het jaar is die het meest droger is geworden ten opzichte van de jaren daarvoor.

Vaak was mei al een zomermaand, maar duidelijk niet dit jaar.

Bijdrage voor L1 

Op maandag 27 mei hebben we een bijdrage geleverd voor de regionale omroep L1 van Limburg.

Dit is hier terug te zien:

https://www.l1nieuws.nl/nieuws/2661540/natste-meimaand-in-veertig-jaar-zeer-extreem

 

https://www.l1.nl/algemeen/2661330/l1-nieuws-27-mei-2024

Grondwater 

Door de enorme regenval stond het grondwaterpeil in de lente ongekend hoog.

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater in mei gedaald met 15 centimeter. Maar in de eerste meiweek steeg het grondwater daar door de regenval nog flink met 25 centimeter.

Het grondwater stond daar eind mei dit jaar 90 centimeter hoger dan eind mei vorig jaar, en 110 tot 120 centimeter hoger dan eind mei de jaren daarvoor.

Bijna recordwarme lente  

Verder was de lente van 2024 op het KNMI-weerstation Beek-luchthaven, waar sinds 1946 wordt gemeten, de op-één-na warmste. De lente van 2007 blijft recordwarm. In Arcen was de lente van 2007 net zo warm als de lente van 2024.

Door de vele bewolking is dit vooral veroorzaakt door de zachte nachten.

Alleen op 23 april was er met -1 tot -3 graden pittige nachtvorst.

In Arcen was de gemiddelde minimumtemperatuur drie graden hoger dan normaal en de gemiddelde maximumtemperatuur in de lente één graad hoger dan normaal.

Het aantal warme dagen met 20 graden en meer bedroeg in Arcen tijdens de drie lentemaanden 25 (normaal 20) en het aantal zomerse dagen met 25 graden en meer 5 (normaal 6).

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) tijdens de meteorologische LENTE van 2024 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen.

Somberste lente sinds 1998 in de Maasduinen 

Naast recordnat was de meteorologische lente in Limburg het somberst van heel ons land. Op het KNMI-weerstation Arcen liet de zon zich van maart tot en met mei dit jaar slechts 431 uur zien en dat is honderd zonuren minder dan normaal. Het was voor deze plaats in de Maasduinen de somberste lente sinds 1998.

Voor de KNMI-meetpost op de Zuid-Limburgse luchthaven was het met 435 uur zonneschijn de somberste lente sinds 2001.

Overigens gaven daar de drie lentemaanden van 1983, de lente die tot dit jaar dus recordnat was, slechts 283 uur zonneschijn.

Het KNMI-weerstation Ell bij Haler meldde dit jaar in de lente nog 454 uur zonneschijn.

Mei warmer dan normaal en somber 

De laatste lentemaand mei was ook warmer dan normaal. Voor Arcen was mei 2018 voor het laatst nog iets warmer, en voor Beek was dat mei 2022. De hoogste temperatuur van mei, en tevens van de hele lente, in Limburg was 28,1 graden en werd in Arcen gemeten op 1 mei. Op 14 mei werd het in Limburg nog 27 graden.

Met totaal zo’n 175 tot 180 zonuren was mei somberder dan normaal (ruim 200 zonuren). Het was de somberste meimaand sinds 2013 of 2014.

Overigens gaven de zeer natte meimaanden 1983 en 1984 de minste zonneschijn met in Beek in beide maanden totaal slechts 87 uur zonneschijn.

Temperatuur in mei 2024 t.o.v normaal in Europa per week  

Neerslag in mei 2024 in Europa per week