Recordnat in Schinnen, laagste zonneschijnduur in ruim twintig jaar 

Natte en sombere maart 

Na een droge februari heeft de eerste lentemaand Limburg veel neerslag bezorgd. Er viel, met uitzondering van delen van Midden-Limburg, op de meeste plaatsen meer dan 100 mm neerslag.

De meeste neerslag werd gemeten in Schinnen met ruim 150 mm (normaal 66). Dat was daar een recordnatte maart in minstens zeventig jaar.

Op de meeste plaatsen elders in de provincie was het de natste maart sinds 1988 of 2008.

Sneeuw 

De meeste neerslag viel als regen, maar op woensdag 8 maart viel er sneeuw van betekenis, waarvoor het KNMI voor Limburg weercode oranje uitgaf. Hogerop in het heuvelland kwam circa 10 centimeter sneeuw te liggen, en op de Vaalserberg/het Drielandenpunt was dat in de ochtend 15 centimeter.

Een week later, in de vroege ochtend van woensdag 15 maart (dag van de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen), waren de hogere gebieden in Zuid-Limburg tijdelijk bedekt met 1 tot 5 centimeter sneeuw.

Weinig zonneschijn  

De vele neerslag was een schril contrast met maart vorig jaar die slechts enkele liters regenwater per vierkante meter bracht. Bovendien was maart 2022 recordzonnig met ruim 240 uur zonneschijn: https://www.meteolimburg.nl/maart-2022-in-limburg-recordzonnig

Dit jaar leverde maart bij Vijlen/Vaals slechts 85 uur zonneschijn op en in Beek was dit 98 uur (normaal 140). In Noord- en Midden-Limburg bedroeg de zonneschijnduur 111 tot 113 uur.

Voor het laatst was de zonneschijnduur in maart 22 jaar geleden lager met toen in maart 2001 maar net iets meer dan 60 zonuren.

Iets zachter dan normaal 

Maart 2023 begon overigens met twee droge en zeer zonnige dagen. Tijdens de heldere nachten vroor het licht tot matig. In de nacht van 1 maart werden de laagste temperaturen van de hele maand gemeten, tot -7,2 graden in Vijlen-Mamelis (Selzerbeekdal) en aan de grond -9,4 graden.

De hoogste temperaturen, 19 graden, kwamen voor rekening van vrijdag 17 maart.

Gemiddeld over dag en nacht was maart iets zachter dan het langjarig gemiddelde. Vorig jaar was maart iets zachter, en dus ook beduidend droger en zonniger, dan dit jaar en in 2021 was maart iets kouder.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater in de natte maart met twintig centimeter.

Het grondwater stond daar eind maart tien centimeter hoger dan eind maart 2022, dertig centimeter hoger dan eind maart 2021 en vergelijkbaar hoog als eind maart 2020.

Neerslag in maart 2023 t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijkingen temperatuur in maart 2023 t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijking temperatuur en neerslag t.o.v normaal in Europa over de hele maand maart 2023