Natte en vrij warme juli 

Juli was in Limburg nat en iets warmer dan normaal. Tijdens de afgelopen vier jaren waren de julimaanden nog iets warmer dan juli 2017. De hooimaand van dit jaar kende géén hittegolf. De warmste dag was woensdag 19 juli met 30 tot 32 graden: de enige tropisch warme dag (normaal boven de zandgronden 4).

Het aantal zomerse dagen, met 25 graden en meer, bedroeg op de KNMI-weerstations Arcen en Beek (luchthaven) 14, tegen normaal 11 à 12.

Meer dan 130 mm regen 

Op de meeste plaatsen was juli natter dan normaal. In Siebengewald, Well, Leunen en Ubachsberg viel totaal meer dan 130 mm regen: ongeveer het dubbele van normaal. In het noordelijke deel van Noord-Limburg en in grote delen van Zuid-Limburg viel meer dan 100 mm regen.

Daarentegen was in Koningsbosch de maand met totaal 62 mm regen iets droger dan normaal. Ook in Peij en Schinveld was de maand niet natter dan normaal met nog geen 70 mm regen.

Nog geruime tijd serieuze droogte 

Het zag er lange tijd niet naar uit dat juli nat zou worden. Na de regen op de eerste julidag, bleef het geruime tijd droog. Hierdoor hield de serieuze droogte, na drie extreem droge maanden op rij (maart tot en met juni), aan.

De weersomslag kwam op woensdag 12 juli toen het langdurig en veel regende, tot 50 mm in ondermeer Siebengewald en Horst.

Daarna trokken twee weken lang, tot en met 25 juli regelmatig regen- en onweersbuien over de provincie met regen van betekenis. Eind juli was het (overwegend) droog.

In delen van de gemeente Venray, in een brede zone tussen Weert en de gemeenten Beesel en Roermond, en in een brede zone tussen Stein en Epen is in juli meer regen gevallen dan in de voorgaande drie kurkdroge maanden bij elkaar.

Normale zonneschijnduur 

De zonneschijnduur was in Limburg met circa 200 uur vrij normaal te noemen. Dat was de afgelopen drie jaren in juli ook het geval.