In noordelijk Noord-Limburg natste oktober sinds 1998 

Natte en zachte oktober 

Na een recordwarme september is de tweede herfstmaand oktober ook zeer zacht geworden.

Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 wordt gemeten, was oktober (gemiddeld over dag en nacht) ongeveer 2,5 graad warmer dan normaal.

Volgens Meteo Limburg waren daar slechts vijf oktobermaanden nog iets warmer dan dit jaar in: 1995, 2001 (recordwarm), 2005, 2006 en vorig jaar 2022 toen het zelfs op 29 oktober nog 24 graden was.

Meeste warme oktoberdagen sinds 2018 

Er waren in Limburg in de wijnmaand van dit jaar 8 tot 10 dagen warm met 20 graden en meer, tegen normaal 3.

Voor het laatst waren er vijf jaar geleden in oktober 2018 meer warme dagen, namelijk 11.

Op maandag 2 oktober was het zomers warm en het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven had met 26,1 graden landelijk de hoogste temperatuur van de maand.

Bijna recordwarme september en oktober 

September en oktober tezamen waren in Limburg bijna recordwarm. Alleen in 2006 was deze herfstperiode van twee maanden nog iets warmer.

Door deze bijna recordwarme herfstperiode met veel zachte nachten is de bladverkleuring dit jaar maar langzaam op gang gekomen.

Ook de herfst wordt de laatste jaren steeds warmer. Wel is de herfst in Limburg van alle seizoenen sinds de jaren negentig het minst sterk opgewarmd.

Eén oktobernacht met lichte vorst 

Alleen half oktober was het tijdelijk duidelijk kouder dan normaal en op maandag 16 oktober was er voor het eerst dit najaar vorst aan de grond.

Het weerstation Vlodrop-Station had met -0,4 graden op anderhalve meter hoogte de eerste vorstdag van het jaar, en dat gold ook voor een weerstation in Vijlen-Mamelis met -0,1 graden.

Zuid-Limburg iets zonniger dan normaal 

Met een totale zonneschijnduur van 132 uur gemeten op het vliegveld bij Beek, waren delen van Zuid-Limburg samen met delen van Zeeland (Vlissingen) in oktober 2023 de zonnigste regio’s van ons land.

In het noordelijk van Noord-Limburg liet de zon zich op het KNMI-weerstation Arcen met 110 uren iets minder lang dan normaal (bijna 120 uur) zien.

Veel regen: vooral in het noorden  

De meeste regen van Limburg kwam terecht in het noordelijke deel van Noord-Limburg met 130 tot circa 150 mm, dit laatste oa in Mook, Heijen en Meerlo. Dit is ruim het dubbele van normaal en dat betekent daar de natste oktober sinds 1998.

Met totaal circa 90 mm waren delen van Midden- en Zuid-Limburg in oktober het minst nat van ons land, en daar was oktober dus ook niet echt somber.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater in oktober met 15 centimeter gestegen. Dit is in de tweede maandhelft gebeurd want tijdens de eerste helft van de maand daalde het grondwater iets.

Het grondwater stond daar eind oktober dit jaar een halve meter hoger dan eind oktober vorig jaar, 20 centimeter hoger dan eind oktober 2021, en 70 tot 75 centimeter hoger dan eind oktober 2020 en 2019.

Neerslag in oktober 2023 in Europa per week 

Temperatuur in oktober 2023 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijking temperatuur en neerslag t.o.v normaal in Europa over de hele maand oktober 2023