Van bijna 20 cm sneeuw naar bijna 20 graden in het weekend 23/24 november 

Natte november en herfst 

De meteorologische herfst van september tot en met november gaf in Limvburg meer neerslag dan het langjarig gemiddelde en dat gold volgens Meteo Limburg ook voor de laatste herfstmaand november.

Lichte overstroming van de Maas te Buggenum op 12 oktober 2024 foto © Meteo Limburg

De meeste neerslag viel in de week van 17 november nadat er in de eerste helft van de maand geen neerslag van betekenis viel, en waarin zo’n tien novemberdagen zonloos verliepen met hardnekkige bewolking en mist.

Op 4 en 5 november was het in de hele provincie de hele dag zonnig en de heldere nacht naar 5 november resulteerde in de eerste officiële Limburgse vorstdag van dit najaar op het KNMI-weerstation Ell-Haler op anderhalve meter hoogte: https://www.meteolimburg.nl/eerste-officile-limburgse-vorstdag-van-dit-najaar-in-haler .

Weersomslag met sneeuw 

Op dinsdag 19 november sloeg het weer om. Een lagedrukgebied trok in de ochtend met veel regen net ten noorden van Limburg naar Duitsland. Bij een stevige zuidwestenwind liepen de temperaturen op tot 11 à 12 graden, maar ten noorden van dit lagedrukgebied was het zo’n tien graden kouder en in Noordoost-Nederland viel sneeuw.

Tijdens de daarop volgende dagen werd het drie dagen lang zo koud, met maxima van 3 tot 5 graden, dat er sneeuwbuien over Limburg trokken waarbij het (tijdelijk) wit werd. Op de Vaalserberg, het Drielandenpunt, groeide het sneeuwdek tot 17 centimeter in de vroege ochtend van zaterdag 23 november.

Bijna 20 graden door Bert 

Een dag later op zondag 24 november was de bijna twintig centimeter sneeuw op het dak van Nederland alweer gesmolten, toen het ’s middags bijna 20 graden werd.

Dit werd veroorzaakt door stormdepressie Bert net ten westen van de Britse Eilanden die met een stevige zuidelijke wind op hoogte subtropische lucht uit Afrika aanvoerde.

Het KNMI-weerstation Ell-Haler gaf met een maximum van maar liefst 19,1 graden de hoogste temperatuur van Nederland door: een dagrecord (warmste 24 november) en een record voor eind november: https://www.meteolimburg.nl/door-stormdepressie-bert-20-graden-warmer

Meeste neerslag in Epen en Nuth 

Het was op die historische zondag droog en zonnig, nadat er tijdens de dagen daarvoor in die week veel neerslag was gevallen. Dat was 50 tot 60 mm, en boven de hoogste gebieden in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg ruim 70 mm. Dat was bijna de normale maandsom.

Uiteindelijk werd in Epen in november totaal 110 mm neerslag gemeten en in Nuth 109 mm. Ook in Vaals, Schaesberg en Weert viel ruim 100 mm. Ook elders in de provincie was november natter dan normaal. Het langjarige gemiddelde is een maandtotaal van bijna 70 mm.

Nat herfstseizoen 

Omdat ook september en oktober vrijwel overal in Limburg natter dan normaal waren, werd de meteorologische herfst van 2024 nat.

De regen in oktober kwam voor ongeveer de helft voor rekening van een depressie met daarin restanten van de tropische orkaan Kirk die op 9 en deels 10 oktober langdurig regen gaf, waarna al vroeg in de herfst een hoogwatergolf door de Maas trok.

De meeste neerslag over de drie herfstmaanden werd in Schaesberg opgevangen met 294 mm, gevolgd door Nuth met 289, Epen 285, Schinnen 283 en Valkenburg 281 mm.

Ook elders in de provincie viel meer dan de normale neerslagsom van 190-200 mm.

Daarmee was de herfst voor het derde jaar op rij nat.

Vorig jaar was de herfst nog natter dan dit jaar en dat was de natste herfst sinds 1998 met op de meeste plaatsen in Limburg meer dan 300 mm neerslag.

Warme herfst met heet begin 

De meteorologische herfst was naast nat ook warmer dan gebruikelijk. De warmste dag was meteen de eerste dag, zondag 1 september, toen het KNMI-weerstation op het Zuid-Limburgse vliegveld bij Beek met een maximum van 32,3 graden landelijk de hoogste temperatuur registreerde, en dit was voor Beek ook een recordwarme 1 september (dagrecord sinds 1946).

Een dag later kwamen er na broeierige hitte forse onweersbuien met in Arcen en Broekhuizenvorst 60 mm regen in korte tijd, waardoor het tot wateroverlast kwam.

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) in de herfst 2024 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen. Bron ©: Meteo Limburg

De eerste twee herfstmaanden september en oktober waren warmer dan het klimatologisch gemiddelde. Opvallend was dat de hoogste temperatuur in Nederland in oktober erg laat in de maand op zaterdag 26 oktober, de laatste dag van dit jaar in de zomertijd, werd gemeten op het KNMI-weerstation op het vliegveld bij Beek met 23,0 graden.

November was thermisch bekeken een normale maand, waarin eind november enkele nachten lichte vorst gaven.

Vrij normale zonneschijnduur 

Verder was de zonneschijnduur in november met totaal 60 tot 65 uur minder dan normaal. Ook oktober was niet zonniger dan normaal. Maar doordat september dat wel was, was de zonneschijnduur in Limburg over de drie herfstmaanden met totaal circa 350 uur precies het langjarig gemiddelde.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater in november met 25 centimeter.

Het grondwaterpeil stond daar eind november ongeveer tien centimeter hoger dan eind november vorig jaar, ruim een meter hoger dan eind november 2022, 80 centimeter hoger dan eind november 2021 en 130 centimeter hoger dan eind november 2019 en 2020.