Alleen in 2007 en 2014 nog iets vroeger 

Natuur bijna twee weken vroeger dan normaal 

6 mei 2020 – Na de op-twee-na zachtste winter en de op-vier-na warmste april is de ontwikkeling in de natuur in Limburg in deze eerste week van de bloeimaand mei bijna twee weken vroeger dan normaal. Met normaal bedoelt Meteo Limburg het langjarige gemiddelde sinds 1988 toen de jaren opvallend warmer werden.

Met behulp van temperatuursommen is mooi de ontwikkeling van de natuur in het begin van het jaar te volgen. Dagelijks wordt vanaf het begin van het jaar de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) boven het vriespunt opgeteld, met voor januari en februari een kleine correctie.

De bereikte temperatuursom in Limburg rond 5 mei is circa twaalf dagen vroeger dan het gemiddelde over de afgelopen ruim dertig jaren.

Gemiddeld over ruim dertig jaar voor 1988 werd de temperatuursom die we dit jaar op rond 5 mei bereikte, nog eens twaalf dagen later bereikt.

Bloei Rododendron 5 mei 2020

Sinds 1988 vervroeging van bijna twee weken 

Sinds 1988 is er begin mei dus gemiddeld een vervroeging van de natuurontwikkeling van bijna twee weken, en dit jaar is de natuur nog eens bijna twee weken vroeger.

Alleen in 2007 en 2014 was de natuurontwikkeling nog enkele dagen vroeger dan dit jaar.

In 1990 en 2011 was dit slechts iets later dan dit jaar.

Door een zeer koude maart zagen we de natuurontwikkeling die we nu buiten zien in 2013 pas begin juni, dus een maand later.

Vorig jaar was de bloei en bladontwikkeling die we nu in Limburg zien ongeveer een week later.

Beginnende bloei van de vlier 3 mei 2020

Op de grens volle lente/vroege zomer 

Volgens de zogenaamde fenologische kalender zitten we nu op de grens van volle lente en vroege zomer. De kalender kent tien seizoenen en de seizoen-indeling per jaar wordt bepaald door de bloei of bladverschijning van een aantal signaalplanten, hetgeen sterk van het weer afhangt.

De lente wordt verdeeld in de vóór-lente, de prille lente en de volle lente.

Het is volle lente bij de bloei van de appel, sering, paardenkastanje, meidoorn, lijsterbes en gouden regen, en als de bladeren aan de eikenbomen verschijnen. Het is vroege zomer als de vlier begint te bloeien, en de beginnende bloei van de vlier is nu in Limburg te zien: dus bijna twee weken vroeger dan normaal.