Natuur tien dagen vroeger dan normaal 

Met behulp van temperatuursommen is mooi de ontwikkeling van de natuur in het prille voorjaar te volgen. Dagelijks wordt de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) boven het vriespunt opgeteld.

Momenteel zien we in Limburg dat de Magnolia (tulpenboom) in bloei is/komt. De bijbehorende temperatuursom (vanaf 1 januari) die daar nu bij hoort, werd volgens Meteo Limburg gemiddeld over ruim dertig jaar vanaf 1988 (toen de jaren opvallend warmer werden) tien dagen later dan dit jaar bereikt. We kunnen concluderen dat de natuur, als we alleen kijken naar de temperatuurontwikkeling, tien dagen vroeger is dan normaal.

De temperatuursom waarbij de Magnolia dit jaar is beginnen te bloeien, werd in ruim dertig jaar van 1956-1987 twee weken later bereikt dan het gemiddelde van 1988-2019. Conclusie: gemiddeld sinds 1988 een vervroeging van twee weken!

De nu bereikte temperatuursom werd vorig jaar in onze provincie ruim een halve maand later bereikt. Dat wordt ook bevestigd door foto’s van bloeiende Magnolia’s begin april.

Vlak voor het begin van de astronomische lente, woensdag 20 maart 2019 om 22:58 uur wintertijd), was de natuur in 2014 nog ongeveer tien dagen vroeger dan dit jaar en in 2013 ruim een maand later dan dit jaar. Ook dit laten foto’s van bloeiende Magnolia’s in Limburg uit die jaren mooi zien.