Natuurontwikkeling bijna twee weken later dan vorig jaar, maar wel vrij normaal 

Bij het begin van de astronomische lente, zaterdag 20 maart om 10:37 uur, is het dit jaar duidelijk kouder dan normaal.

Het uitlopen van de natuur is in Limburg nu bijna twee weken later dan vorig jaar (dat toen wel erg vroeg was) en een week later dan in 2019, maar de natuurontwikkeling is nu eigenlijk vrij normaal te noemen.

Dit blijkt volgens Meteo Limburg uit temperatuursommen. Met behulp van temperatuursommen is namelijk mooi de ontwikkeling van de natuur in het begin van het jaar te volgen. Dagelijks wordt de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) boven het vriespunt opgeteld.

De bereikte temperatuursom in Limburg op 20 maart is dit jaar is precies het langjarige gemiddelde sinds 1988, toen de jaren opvallend warmer werden.

Later dan vorig jaar door koudegolf en vrij koude periode 4 t/m 20 maart 

Dus eigenlijk is het uitlopen van de natuur nu vrij normaal, maar wel later dan de afgelopen twee jaren.

Dit komt door de koudegolfweek in februari en door de vrij koude periode vanaf 4 maart, waarin het op de meeste dagen kouder dan normaal is geweest.

Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek is de gemiddelde temperatuur over dag en nacht van 4 tot en met 20 maart twee graden lager dan normaal. Voor het laatst was deze periode kouder in 2016.

Door klimaatopwarming natuur bijna twee weken vroeger 

Dat het klimaat duidelijk warmer is geworden, blijkt ook uit het feit dat de temperatuursom in Limburg die dit jaar op 20 maart is bereikt (en dus precies het langjarig gemiddelde over ruim dertig jaar van 1988-2020 is), gemiddeld over ruim dertig jaar van 1955-1987 pas op 2 april werd bereikt.

Dus gemiddeld is het uitlopen van de natuur rond deze tijd sinds 1988 met bijna twee weken vervroegd ten opzichte van de jaren voor 1988.

 

De temperatuursom die vandaag op 20 maart is bereikt, werd in 2007 recordvroeg op 5 maart gehaald.

In 1990, 2014 en 2020 was dit ook erg vroeg op 8 maart.

In 2013 was dit pas half april, mede door een erg koude maart.