Bij begin van de astronomische lente 2022 

Natuurontwikkeling een week vroeger dan vorig jaar en normaal 

21 maart - Zondag 20 maart is om 16:33 uur de astronomische lente begonnen. De zon stond toen loodrecht boven de evenaar, en komt bij het begin van de astronomische lente (en herfst) precies in het oosten op en gaat precies in het westen onder.

Door de hoge temperaturen tot dusver dit jaar loopt de natuur nu vroeg uit.

Dit blijkt uit temperatuursommen waarmee de ontwikkeling van de natuur in het begin van het jaar is te volgen. Dagelijks wordt de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) boven het vriespunt opgeteld met een correctie tijdens de eerste weken.

Eén week vroeger dan vorig jaar 

De bereikte temperatuursom in Limburg op 21 maart was volgens Meteo Limburg één week vroeger dan vorig jaar en normaal.

Met normaal wordt het langjarige gemiddelde bedoeld sinds 1988 toen de jaren opvallend warmer werden.

Gemiddeld over 35 jaar van 1953 tot en met 1987 in het koudere klimaat werd de temperatuursom die we dit jaar op 21 maart haalde, drie weken later bereikt rond 10 april.

Dit was in het huidige warmere klimaat voor het laatst het geval in 2013 en 2018.

Door opwarming uitlopen natuur gemiddeld twee weken vroeger dan in de jaren voor 1988 

Sinds 1988 is er gemiddeld een vervroeging van de natuurontwikkeling van twee weken door de zachtere winters, en dit jaar loopt de natuur dus nog eens een week vroeger uit.

Overigens liep de natuur in maart 2020 nog een week vroeger uit dan dit jaar.

Diverse signaalplanten, zoals de Magnolia en de felgele Forsythia, bevestigen de bevindingen van Meteo Limburg. Hierdoor is het nu prille lente, meer info via het L1TV-weerbericht van 21 maart: https://limburg.bbvms.com/view/L1_video/4717408.html