Arcen-KNMI 27 februari 20,5 graden 

Op drie na warmste en zonnigste februari 

Februari 2019 was een zeer zachte en zonnige sprokkelmaand. Op het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven, waar sinds 1946 wordt gemeten, waren slechts drie februarimaanden warmer dan dit jaar: 1961, 1990 (recordwarm) en 2002.

Drie dagen op rij, van 25 tot en met 27 februari, was het in Limburg maar liefst 18 tot 20 graden: normale maxima voor mei en ruim tien graden warmer dan normaal. Voor het KNMI-weerstation op de luchthaven waren dit drie datumrecords.

De nachten waren koud met lichte vorst.

Landelijk warmterecord voor februari 

Het KNMI-weerstation Arcen meldde op woensdag 27 februari 2019 zelfs 20,5 graden: een landelijk warmterecord sinds het begin van de metingen. Tot dit jaar was dat record in handen van het opgeheven KNMI-weerstation Oost-Maarland, waar op carnavalszaterdag 24 februari 1990 20,4 graden werd gemeten.

Voor het KNMI-weerstation bij Beek was het ook de warmste februaridag in ruim zeventig jaar, en tevens de warmste dag van deze winter.

Zachte winter 

De winter van december tot en met februari was de zachtste winter sinds 2014. Toch was het even winters op zondag 16 december toen het wit werd door wat sneeuw. Van 18 tot en met 24 januari was er een vorstperiode en 21 januari werd voor de meeste plaatsen de koudste nacht van de winter met -9 à -8 graden. Op 22 januari viel 3 tot 8 centimeter sneeuw in Limburg. Op 30 januari viel in het Zuid-Limburgse heuvelland 8 tot 12 centimeter sneeuw, dit laatste in het Vijlenerbosch en op het Drielandenpunt. Boven deze sneeuw vroor in Vijlen-Mamelis (Selzerbeekdal) in de nacht van 30 op 31 januari streng: -11 graden en vlak boven de sneeuw -13 graden. Dit waren de laagste temperaturen van deze winter.

Natuur twee weken vroeger 

Kijkend naar temperatuursommen liep de natuur in Limburg door de zeer zachte februari op het einde van februari twee weken voor ten opzichte van normaal (over de afgelopen dertig jaar). Overigens was de natuur in 2014 en 2016 nog iets vroeger dan dit jaar.

Zeer zonnig 

De winterlente, ook van 15 tot en met 18 februari was het zeer zacht met meer dan 15 graden, ging gepaard met veel zonneschijn. De totale zonneschijnduur in Limburg bedroeg bijna 150 uur (normaal ruim 80). Voor de regio Maastricht waren over de afgelopen honderd jaar slechts drie februarimaanden zonniger: in 1975, 2003 (recordzonnig) en vorig jaar (2018).

Droog 

Alleen tijdens de eerste tien februaridagen viel regen van betekenis, maar daarna was het op de meeste dagen droog. De maandtotalen aan neerslag waren in februari niet hoger dan normaal.

De meteorologische winter (december t/m februari) was, vooral door december, iets natter dan normaal maar niet veel. Van november tot en met februari viel op de meeste plaatsen in Limburg zo’n 10 procent minder regen dan normaal. Na het extreem droge jaar 2018, is de regenval vanaf november in de winterperiode dus niet voldoende geweest op de vochttekorten op te heffen. De grondwaterstanden bleven lager dan wat normaal is op het einde van de winter.