Natte september, eind oktober nog nooit zo laat in een jaar zo warm 

Op één na warmste en zeer zonnige herfst 

De meteorologische herfst is in Limburg bijna recordwarm geworden en gaf veel zonneschijn.

Na een natte september werd oktober bijna recordwarm met op het einde van de maand zelfs nog vijf warme nazomerdagen op rij met ruim 20 graden.

Het KNMI-weerstation op het Zuid-Limburgse luchthavenplateau bij Beek meldde van september tot en met november een gemiddelde over dag en nacht van 12,8 graden, en dat is twee graden warmer dan het langjarige gemiddelde.

Sinds het begin van de metingen daar in 1946 was alleen de herfst van 2006 warmer.

Op vijf na zonnigse herfst 

De drie herfstmaanden gaven daar 425 uur zonneschijn, tegen normaal 350. Daarmee komt de herfst op plaats 6 in de top-10 van zonnigste herfst-seizoenen. Het zijn ook de enige tien herfst-seizoenen die meer dan 400 zonuren scoorden, waarvan maar liefst acht deze eeuw: 2003, 2004, 2005, 2011, 2016, 2018, 2021 en 2022.

De herfst van 1959 en 2018 blijven het zonnigst toen de zon zich bijna 500 uur liet zien: https://www.meteolimburg.nl/extreem-zonnige-herfst-zonnigste-sinds-1959

In Noord- en Midden-Limburg liet de zon zich nog iets langer zien dan in Zuid-Limburg met iets meer dan 440 uur, en het jaar 2022 is daar nu al recordzonnig.

Na tropische maxima veel regen in september 

De zonnige herfst werd veroorzaakt door een zonnig eerste deel van september, oktober en november.

Tijdens het tweede deel van september sloeg het weer om. Er was veel bewolking waaruit regelmatig regen viel, en daarbij was het kouder dan normaal met eind september lokaal vorst aan de grond.

September werd een natte maand. Op het KNMI-neerslagstation Stramproy viel in totaal bijna 160 mm en dat betekende daar de op-één-na natste september. Alleen september 1984 was daar na de Tweede Wereldoorlog duidelijk natter: https://www.meteolimburg.nl/natte-september

Tijdens het eerste zonnige en warme deel van september werden de warmste dagen van de herfst 5 en 6 september met tropische maxima van 30 à 31 graden.

Eind oktober nog nooit zo laat in het zo warm 

Daarna werd tijdens de eerste helft van oktober alleen 5 oktober warm met meer dan twintig graden. Tijdens het tweede deel van de wijnmaand werd het duidelijk warmer dan normaal. Van 26 tot en met 30 oktober was het maar liefst vijf dagen op rij warm in Limburg met 21 tot 24 graden.

Op zaterdag 29 oktober, de laatste dag van dit jaar in de zomertijd, bedroeg het maximum op het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven 24,3 graden: een dagrecord en nog nooit was het zo laat in het jaar zo warm.

De gouden oktober van dit jaar werd bijna recordwarm en kwam in de top-10 zonnigste oktobermaanden: https://www.meteolimburg.nl/droge-zonnige-en-bijna-recordwarme-oktober

Zachte november, geen enkele vorstdag in Beek 

Ook november werd een zachte herfstmaand. Voor het KNMI-weerstation Beek-luchthaven was het de op drie na warmste november.

Alleen november 1994 (recordwarm), november 2009 en 2015 waren nog iets warmer.

Op 14 november kwam op de meeste plaatsen in Limburg, met uitzondering van de hogere gebieden in Zuid-Limburg, tot de eerste vorst op anderhalve meter hoogte.

De laagste herfsttemperaturen werden een week later in de nacht en vroege ochtend van zondag 20 november gemeten in de kop van Noord-Limburg/Maasduinen met -5 à -4 graden op normale waarnemingshoogte. In Mook werd het -5,6 graden: matige vorst.

Hogerop in Zuid-Limburg heeft het op het KNMI-weerstation Beek-luchthaven in de herfst nog niet gevroren op anderhalve meter hoogte.

Afwijking temperatuur t.o.v normaal in Europa over de herfst van 2022  

Afwijkingen temperatuur in november 2022 t.o.v normaal in Europa per week  

Delen Midden-Limburg in november minste regen van Nederland 

Na de natte september en een droge oktober, viel in vooral in Zuid-Limburg en delen van Midden-Limburg in november duidelijk minder regen dan normaal. In Montfort en Echt viel in totaal niet meer dan 46 mm regen en dat was het droogste gebied van Nederland.

Op enkele plaatsen in Noord-Limburg viel iets meer dan 70 mm en daar was de maand iets natter dan normaal.

Afwijkingen neerslag in november 2022 t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand november 2022 

Herfst op de meeste plaatsen vrij nat, in Mook en Gennep droog 

Door september was de meteorologische herfst op de meeste plaatsen in de provincie iets natter dan normaal.

Het langjarige gemiddelde over de drie herfstmaanden is circa 190 mm en ruim 200 mm hogerop in Zuid-Limburg.

De meeste regen viel in het Leudal bij Roggel met 276 mm, in Helden met 257, Stramproy met 244 en in Maasbree met 240 mm.

Afwijking neerslag t.o.v normaal in Europa over de herfst van 2022  

De herfst was droger dan normaal in de gemeenten Mook en Middelaar en Gennep met in Mook totaal 170 mm en in Gennep en Heijen 173 mm.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater in november met slechts 3 centimeter.

In de droge oktober was er ook een lichte stijging nadat het grondwater door de regen van september nog met twintig centimeter was gestegen.

Het grondwaterpeil stond daar eind november bijna 30 centimeter lager dan eind november vorig jaar, en ongeveer 20 centimeter hoger dan eind november 2019 en 2020.