Op drie-na-warmste mei in zeer droge lente 

Op-één-na zonnigste lente 

De meteorologische lente van 2022 was in Limburg de op-één-na zonnigste lente.

Op het KNMI-weerstation Ell-Haler bedroeg de zonneschijnduur van maart tot en met mei totaal 733 uur, op de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek 716 uur en op het KNMI-Arcen 698 uur (normaal 530 uur).

Alleen de lente van twee jaar geleden was volgens Meteo Limburg nog zonniger. Die recordzonnige lente van 2020 gaf zelfs bijna 800 zonuren: https://www.meteolimburg.nl/recordzonnige-lente-in-limburg.

Over de afgelopen ruim honderd jaren gaven slechts drie lentes ruim 700 zonuren: naast 2020 en 2022 was dat ook in het jaar 2011.

Ruim 700 zonuren van maart tot en mei zijn normaal voor plaatsen als Montpellier en Nîmes in Zuid-Frankrijk en voor de Spaanse stad Valencia.

Wat wel een record is dat alle lentemaanden dit jaar meer dan 200 zonuren gaven en dat is sinds het begin van de metingen nog nooit gebeurd.

Maart was recordzonnig, https://www.meteolimburg.nl/maart-2022-in-limburg-recordzonnig, en in het noordelijke deel van Noord-Limburg dit jaar zelfs de zonnigste lentemaand. Zuidelijker in de provincie was mei, zoals meestal, de zonnigste lentemaand.

Droogte 

Veel zonneschijn betekent uiteraard weinig regen. De lente van 2022 is dan ook één van de droogste geworden sinds het begin van de metingen.

Met totaal slechts 60 tot 90 mm over de drie lentemaanden is de lente van dit jaar op de meeste plaatsen in Midden- en Zuid-Limburg de droogste lente geworden sinds 2011.

In Noord-Limburg viel totaal 80 tot ruim 100 mm en daar was het de droogste lente sinds 2020. In Gennep viel nog ruim 130 mm neerslag.

Normaal laat de lente 150 tot 160 mm neerslag achter en hogerop in Zuid-Limburg 170 tot 190 mm.

Het neerslagtekort was op de meeste plaatsen in Limburg eind mei in de recordzonnige lente van 2020 nog iets groter dan dit jaar.

Warme lente met in mei enkele forse onweersbuien 

De lente van 2022 was warmer dan normaal en, na de bijzondere koude lente van vorig jaar (zie: https://www.meteolimburg.nl/koudste-lente-sinds-2013 ), vergelijkbaar warm als de lente van 2020.

De hoogste lentetemperaturen, met ruim 30 graden de eerste tropische maxima van het jaar, werden op 18 en 19 mei gemeten (zie: https://www.meteolimburg.nl/knmi-weerstation-arcen-eerste-tropisch-warme-dag-van-2022).

De broeierige zeer warme lucht werd verdreven door enkele forse onweersbuien die lokaal veel regen achterlieten.

Op vrijdag 20 mei was er ook stormschade in vooral de regio rond Beek, door valwinden en een windhoos/tornado.

Op zaterdag 7 mei trokken enkele lokale forse onweersbuien over delen van Noord-Limburg met oa in Sevenum en in Afferden ruim 30 mm regen.

Droge mei  

De derde lentemaand mei was ook droger dan de normale maandsom van circa 60 mm.

Dit werd door lokale onweersbuien nog net wel gehaald in Gennep en bij Sevenum.

In delen van zuidoostelijk Zuid-Limburg en oa in Venlo en Meerlo viel in mei totaal nauwelijks meer dan 20 mm.

In april viel in grote delen van Noord- en Midden-Limburg iets meer regen dan normaal: https://www.meteolimburg.nl/april-2022-zonnig-en-kouder-dan-normaal

De eerste lentemaand maart, die recordzonnig was, gaf echter slechts enkele mm regen:

https://www.meteolimburg.nl/maart-2022-in-limburg-recordzonnig

Begin en einde lente kouder dan normaal, begin april sneeuw 

De lente begon begin maart en eindigde eind mei met kouder weer dan normaal.

In maart waren er veel heldere nachten met vorst, vergelijkbaar met de wintermaanden januari en februari van dit jaar tezamen.

Ook begin april en eind april was het kouder dan normaal. Op 1 en 2 april viel er sneeuw die tijdelijk bleef liggen, en in de nacht naar 3 april was er pittige vorst met vorstschade.

Tijdens de eerste zeven aprildagen viel er vooral in het noorden van Limburg nog neerslag van betekenis, waarna het in de lente meestal droog was.

Op drie-na-warmste mei 

Na Bevrijdingsdag werd het een groot aantal dagen duidelijker warmer dan 20 graden.

Ondanks een koel slot werd mei op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, metingen sinds 1946, de op-drie-na warmste mei.

Alleen de meimaanden van 2008, 2017 en 2018 waren warmer.

Tijdens de afgelopen drie jaren waren de meimaanden duidelijk kouder dan dit jaar.

Grondwater  

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater in mei gedaald met ruim twintig centimeter.

Eind mei stond het grondwater daar enkele centimeters lager dan vorig jaar en enkele centimeters hoger dan eind mei in de recordzonnige lente van 2020.

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) in Limburg tijdens de meteorologische lente van 2022 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen.

Afwijkingen temperatuur in mei 2022 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag in mei 2022 t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand mei 2022  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de lente van 2022