Recordnatte februari in Schaesberg, in Noord-Limburg natste februari in ruim 70 jaar 

Op-twee-na zachtste winter: natuur drie weken vroeger  

De meteorologische winter van december tot en met februari was in Limburg de op-twee-na warmste winter. Dat blijkt uit de metingen van het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek sinds 1946.

Volgens Meteo Limburg waren alleen de winters van 2007 en 2016 nog iets zachter dan dit jaar.

De hoogste temperatuur werd op zondag 16 februari gemeten: 18 graden tijdens stormachtig weer met zware windstoten. Er waren in februari vier weekenden op rij met zware windstoten, waardoor op carnavalszondag 23 februari de meeste optochten werd afgelast.

In de Zuid-Limburgse dalen vroor het op 21 en 22 januari matig, -5 tot -7 graden: de laagste temperaturen van deze winter.

Het aantal vorstdagen, minima op anderhalve meter hoogte onder het vriespunt, bedroeg op de Zuid-Limburgse luchthaven tijdens deze drie maanden slechts 18 (normaal 33). Slechts twee winters, die van 2014 (13 vorstdagen) en 2017 (15) kenden minder vorstdagen.

De zonneschijnduur was in Limburg deze winter van december tot en met februari met net geen 200 zonuren normaal.

Extreem natte februari 

De winter werd gekenmerkt door veel regen en de meeste regen kwam in februari terecht. In Schaesberg viel totaal net geen 170 liter regen water per vierkante meter (normaal 60 l/m2=mm) en dat was daar volgens Meteo Limburg in de gemeente Landgraaf een recordnatte februari sinds het begin van de metingen.

In grote delen van Noord-Limburg was het de natste februari sinds 1946 met maandtotalen van 150 tot 170 mm (Maasbree 177). In februari 1946 viel daar 170 tot 180 mm regen. In Schaesberg viel toen 153 mm, dus minder dat dit jaar.

In grote delen van Midden- en Zuid-Limburg was het de natste sprokkelmaand sinds 2002.

In de eerste week februari stroomde de Maas buiten haar oevers, zonder grote problemen te veroorzaken.

Natte winter 

Over de drie wintermaanden viel de meeste regen, bijna 300 mm en lokaal meer dan 300 mm (oa in Well, Meerlo en Maasbree, Epen en Vaals) in delen van Noord-Limburg.

Dat was daar de natste winter sinds 1995, de winter van de laatste grote overstroming van de Maas.

Ook in Schinnen, Schaesberg en in de regio Epen-Vaals kwam (bijna) 300 mm neerslag terecht en dat was daar de natste winter sinds 2012 of 2016.

Hier zat ook de sneeuw van 26 en 27 februari bij, toen er in het Vijlenerbosch en op het Drielandenpunt/Vaalserberg ruim 10 centimeter sneeuw lag.

Ook op 4 februari was het daar eventjes wit door de sneeuw, maar voor de meeste plaatsen in Limburg was het eind februari de enige sneeuw van deze winter.

Op 20 en 21 januari werd het lokaal door uitsneeuwende mist (industriesneeuw) een beetje wit.

In januari viel niet veel regen.

December was een natte maand.

Natuur drie weken vroeger dan normaal (sinds 1988) 

Met behulp van temperatuursommen is mooi de ontwikkeling van de natuur in het begin van het jaar te volgen. Dagelijks wordt de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) boven het vriespunt opgeteld. De bereikte temperatuursom in Limburg op 28 februari is drie weken vroeger dan normaal (is gemiddeld op 20 maart, begin van de astronomische lente). Met normaal bedoelt Meteo Limburg het langjarige gemiddelde sinds 1988 toen de jaren opvallend warmer werden.

Gemiddeld over dertig jaar van 1957-1987 werd de temperatuursom die we dit jaar op 28 februari haalde, begin april bereikt (sinds 1988 dus op 20 maart). Sinds 1988 is er dus gemiddeld een vervroeging van de natuurontwikkeling van twee weken door de zachtere winters, en dit jaar loopt de natuur nog eens drie weken eerder uit: dus zo’n vijf weken vroeger t.o.v. de koudere jaren voor 1987!

In 2007 was de natuurontwikkeling nog iets vroeger dan dit jaar. In 1990, 2008 en 2014 was de natuurontwikkeling vergelijkbaar erg vroeg als dit jaar. In 2013 was de huidige ontwikkeling van de natuur pas half april te zien, door een zeer koude maart.

Grondwaterpeil op veel plaatsen op niveau 

Door de vele regen van februari is het grondwater flink gestegen.

Op een meetpunt van Meteo Limburg in de gemeente Peel en Maas, waar langdurig het grondwater wordt gemeten, staat het grondwater momenteel op een normaal peil voor het einde van de winter.

Tijdens de laatste februariweek (vanaf carnaval) steeg het grondwater, door de enorme regenval en mede ook door zgn. peilgestuurde drainage van landbouwpercelen, flink met twintig centimeter in vier dagen tijd.

De kaartjes van Waterschap Limburg waar de grondwaterstanden worden gemeten, bevestigen dit beeld. Vorig jaar half februari veel gele, oranje en rode kleuren: grondwater lager dan normaal tot 1 à 2 meter. Dit jaar door de enorme regenval van deze maand meer groen=normaal.

Vooral in Midden-Limburg waren eerder deze maand nog veel oranje en hier en daar nog rode kleuren te zien. Maar dat is door de flinke stijging van het grondwater eind februari ook verandert (zie hieronder).

Goed nieuws dus voor het grondwater dat sinds de droge februari 2018 in bijna twee jaar tijd extreem laag stond door twee extreem droge groeiseizoenen.

Afwijking van de temperatuur in Europa t.o.v. normaal in de winter van 2020

Afwijking van de neerslag in Europa t.o.v. normaal in de winter van 2020