Op twee na zonnigste jaar met recordzachte december 

Het jaar 2015 wordt in Limburg het op twee na zonnigste jaar. Alleen de jaren 1959 en 2003 waren zonniger dan dit jaar.

In de regio Maastricht was de zon dit jaar bijna 1880 uur te zien: ruim 300 zonuren meer dan normaal. Het jaar 2003 blijft recordzonnig met ruim 2100 uur zonneschijn.

 

Het jaar wordt niet recordwarm, ondanks een recordzachte decembermaand. De gemiddelde maandtemperatuur was normaal voor de grasmaand april!

De maanden mei, september en oktober waren kouder dan normaal.

Het jaar 2014 (afgelopen jaar dus) blijft recordwarm.

 

De afgelopen dagen hebben we hier in detail terug gekeken naar het weer in 2015.

De winter: http://www.meteolimburg.nl/jaaroverzicht-van-het-weer-winter

De lente: http://www.meteolimburg.nl/jaaroverzicht-van-het-weer-lente-2015

De zomer: http://www.meteolimburg.nl/jaaroverzicht-van-het-weer-zomer-2015

 

Dan volgt nu het najaar tot en met de recordzachte en extreem zonnige december.

Opvallend weinig warme septemberdagen 

9 september 2015

De maand september was in Limburg ongeveer een graad kouder dan normaal, waarbij het aantal warme dagen met 20 graden en meer tegenviel. Op het KNMI-weerstation van Maastricht Aachen Airport bedroeg het aantal warme septemberdagen slechts 3, en dat zijn er acht minder dan normaal. Op de Zuid-Limburgse luchthaven, waar sinds 1946 dagelijks wordt gemeten, gaven slechts vier septembermaanden minder warme dagen dan dit jaar. September 1952 en 1990 kenden daar slechts één warme dag en in september 1986 en 1996 moesten we het doen met slechts twee warme dagen.

 

Voor het laatst gaf september 2001, net als dit jaar, ook slechts drie warme dagen. Deze septembermaand van veertien jaar geleden was voor het laatst ook iets kouder dan september 2015. September 2008 was vergelijkbaar koud als dit jaar.

Vijf warme dagen op rij 

In Noord- en Midden-Limburg waren in september 2015 vijf dagen vrij warm. Van 10 tot en met 14 september was het daar dagelijks 20 à 21 graden. Vorig jaar konden we in september genieten van maar liefst 22 warme dagen. Een zomers warme septemberdag met 25 graden en meer, zat er deze maand niet in terwijl normaal 3 zomerse dagen zijn.

Iets zonniger en natter dan normaal 

Met een zonneschijnduur van ongeveer 150 uur was september iets zonniger dan normaal. In het zuidoostelijke deel van Zuid-Limburg kwam de zonneschijnduur niet boven de normale waarde van 140 uur. Daar viel ook de meeste regen van Zuid-Limburg. In Vaals kwam ruim 100 mm regen terecht. Nog iets meer regen viel in de gemeente Gennep en in Heijen werd ruim 140 mm regen opgevangen. Op de meeste plaatsen in Limburg viel iets meer regen dan normaal. In het Land van Weert viel met 54 tot 58 mm de minste regen en daar was de eerste herfstmaand iets droger dan normaal.

Koudste oktober sinds 2003 

Vaalserberg/Drielandenpunt, 24 oktober 2015

Oktober 2015 was in Limburg ongeveer een graad kouder dan normaal. Tijdens de afgelopen elf jaren waren de oktobermaanden warmer dan dit jaar. Voor het laatst was oktober 2003 kouder dan de wijnmaand van dit jaar. In dat jaar viel op 24 oktober in de hele provincie een beetje sneeuw, na een nacht met ruim vijf graden vorst. Dit jaar werd nog vroeger, op woensdag 14 oktober, in Zuid-Limburg de eerste (natte) sneeuw waargenomen. De begroeiing op hoogste gebieden bij Vaals en Vijlen werden met een beetje sneeuw bedekt. De eerste sneeuw van het najaar was net niet recordvroeg. Veertig jaar geleden, op 13 oktober 1975 en op de Vaalserberg in de avond van 12 oktober 1975, werden nog iets eerder de eerste sneeuwvlokken in Limburg gezien.

Recordlage maxima  

Het was van 13 tot en met 16 oktober opvallend koud. Op de luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 wordt gemeten, gaven deze vier dagen datumrecords wat betreft recordlage maxima. Op 14 oktober werd het daar overdag niet warmer dan 4 graden, en op 13 en 15 oktober moesten we genoegen nemen met maxima van slechts 5 graden. Dit is vrij normaal voor de winter.

Eerste vorstdag 

Het KNMI-weerstation Ell, dat echter vlakbij het dorp Haler (gemeente Leudal) ligt, was het eerste KNMI-weerstation van ons land dat na zomer de eerste vorstdag noteerde. Daarvoor moet de temperatuur op anderhalve meter hoogte onder het vriespunt komen. Dat was met een minimum van -0,1 graad net het geval op 13 oktober. Aan de grond en ook bijvoorbeeld op autoruiten had het al iets eerder in de maand licht gevroren.

Late warme dag in Zuid-Limburg 

Van 22 oktober tot het einde van de maand was het dagelijks warmer dan normaal. Dinsdag 27 oktober werd voor Zuid-Limburg de enige warme dag van de maand met middagtemperaturen van 21 graden. Noord- en Midden-Limburg kreeg geen enkele warme dag voorgeschoteld, ook niet in het begin van de maand, toen de maxima net onder 20 graden bleven. Normaal kent oktober drie warme dagen met 20 graden en meer. Tien jaar geleden werden we in oktober nog getrakteerd op tien warme dagen, en van 27 tot en met 31 oktober 2005 was het erg laat in het jaar nog elke dag iets warmer dan 20 graden.

Gouden oktoberdagen 

Tijdens de laatste tien dagen van oktober 2015, die dus iets warmer waren dan normaal, was het droog en rustig weer. De ochtenden begonnen vaak met mist en het werd op de meeste dagen vrij zonnig: gouden oktoberdagen. Een schril contrast met de periode 13 tot en met 22 oktober, toen de zon zich tien dagen lang op rij niet of nauwelijks liet zien. Door de zonneschijnduur in het begin en op het einde van de maand, was de zonneschijnduur in oktober vrij normaal. Toch was het de somberste oktober sinds 2002.

Vrij droog 

Uit de bewolking viel half oktober de meeste regen van de maand. Daarvoor was het overwegend droog en werd in de land- en tuinbouw plaatselijk nog laat beregend (zoals spuitkool en in boomkwekerijen). Doordat er in de tweede helft van oktober geen regen van betekenis viel, was de wijnmaand overal duidelijk droger dan normaal.

Op één na warmste november 

November 2015 was op het KNMI-weerstation van de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 temperatuurmetingen worden verricht, zeer zacht. Alleen november 1994 was iets zachter, aldus Meteo Limburg. November 2015 was vergelijkbaar zacht met november 2009. De slachtmaand was, berekend over dag en nacht, ruim drie graden warmer dan normaal.

Steyl, zondag 1 november 2015

Eerste 20 novemberdagen recordzacht 

De eerste twee decades van november waren in Limburg op overtuigende wijze recordzacht.

Op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven zijn door het KNMI negen datumrecords opgetekend: drie recordhoge maxima (op 3 november 20,9 graden, 9 en 17 november) en zes recordhoge minimumtemperaturen over het etmaal 0 tot 24 uur (6, 7, 9, 10, 17 en 18 november).

De nachten waren vaak erg zacht met temperaturen die ’s nachts vaak in de zomer voorkomen. In de nacht van 6 op 7 november was het in Limburg zelfs niet kouder dan 16 graden. Dat was voor november géén record. Zo was het op het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven in de nacht van 25 november 2006 niet kouder dan 16 à 17 graden.

Koude periode 

Met maxima van slechts 3 tot 5 graden was het van 21 tot en met 24 november duidelijk kouder dan normaal. Op 24 november was er natte sneeuw. Op de meeste plaatsen in Limburg vroor het op anderhalve meter hoogte voor het eerst dit najaar. Door deze korte koude periode is november net niet recordzacht geworden.

Vrij zonnig  

November was vrij zonnig. De zonneschijnduur bedroeg in Limburg ruim 80 uur (normaal 65). Voor de Zuid-Limburgse luchthaven betekent dit dat er over de afgelopen zeventig jaar slechts negen novembermaanden zonniger waren. Vorig jaar kende november 100 zonuren en november 2011 blijft met bijna 130 zonuren recordzonnig.

Op de valreep nat 

Tijdens de eerste helft van november 2015 was het vrij droog. Daarna kwam vrij veel regen omlaag, vooral tijden de laatste novemberdagen. In Zuid-Limburg, in de Peelregio en in het noordelijke deel van Noord-Limburg kwamen de maandtotalen uit op meer dan 100 mm regen. De natste plaats in Limburg was Vaals, en dat is normaal in november ook het geval. Er viel daar totaal 180 mm, en dat is honderd millimeter regen meer dan normaal.

Vrij normale meteorologische herfst 

Ondanks de op één na warmste november was de meteorologische herfst, van september tot en met november, nauwelijks warmer dan normaal. Dit kwam doordat september een graad kouder was dan normaal met opvallend weinig warme dagen, waarna het de koudste oktober sinds 2003 was met half oktober normale wintermaxima van hooguit 5 graden en (natte) sneeuw op 14 oktober.

Met circa 340 zonuren over de drie herfstmaanden, was de zonneschijnduur in de herfst van 2015 vrij normaal.

Er viel tijdens de drie herfstmaanden op de meeste plaatsen iets meer regen dan normale hoeveelheid van ongeveer 200 mm. Oktober was vrij droog. In Vaals viel van september tot en met november ruim 330 mm regen en in Heijen (gemeente Gennep) bijna 300 mm. Dit waren de natste plaatsen van Limburg in de herfst. In Montfort kwam echter niet meer dan 170 mm herfstregen terecht.

Recordzachte en op één na zonnigste december 

De laatste maand van dit warme en extreem zonnige jaar was in Limburg op overtuigende wijze recordzacht. Het maandgemiddelde over dag en nacht komt uit op maar liefst ruim 9 graden. Dit is ongeveer zes graden warmer dan normaal en een normale maandtemperatuur voor de grasmaand april.

 

Het heeft in december 2015 op anderhalve meter hoogte niet gevroren, en 0 vorstdagen in december is een record. December 2011 kende in Noord- en Midden-Limburg slechts één vorstdag, en dat was op de luchthaven bij Beek ook in december 1974 en 1988 het geval.

Gazon maaien op 30 december 2015

Alleen december 1948 zonniger 

De donkerste maand van het jaar was extreem zonnig. In de regio Maastricht komt de zonneschijnduur in december uit op ongeveer 95 uur: ruim het dubbele aantal zonuren van normaal. Over de afgelopen ruim honderd jaar was in de Limburgse hoofdstad en omgeving alleen december 1948 duidelijk zonniger dan december 2015 met bijna 100 zonuren.

Twee jaar geleden was december 2013 met bijna 90 uur zonneschijn ook zeer zonnig.

 

METEO LIMBURG WENST U EEN GELUKKIG, GEZOND EN WEERGALOOS 2015!