Alleen de afgelopen twee jaar en in 1994 en 2003 warmere zomers 

Op-vier-na warmste zomer  

De meteorologische zomer van 2020 is volgens Meteo Limburg in onze provincie de op-vier-warmste warmste geworden.

Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek bedroeg het gemiddelde over dag en nacht van juni tot en met augustus 18,9 graden.

Dit is één graad warmer dan normaal.

Over de afgelopen 75 jaar waren daar alleen de zomers van de afgelopen twee jaren en die van 1994 en 2003 warmer dan de zomer van 2020.

De zomer van twee jaar geleden was recordwarm met een gemiddelde van 20,0 graden: https://www.meteolimburg.nl/recordwarme-zomer

Daarna volgen de meteorologische zomers van 2003 (19,9 graden), 2019 (19,4 graden) en 1994 (19,0 graden).

De meteorologische zomer van dit jaar was vergelijkbaar warm als die van 1976 en 1995.

Recordwarme augustus na koele juli 

Dat het een zeer warme zomer is geworden, komt vooral voor rekening van de recordwarme augustus. Deze oogstmaand oogstte een extreem hoog aantal tropische dagen in de op-twee-na langste hittegolf van 18 dagen, zie: https://www.meteolimburg.nl/recordwarme-augustus-in-limburg

Het is bijzonder dat het de op-vier-na warmste zomer is geworden, omdat juli juist kouder dan normaal was: https://www.meteolimburg.nl/juli-2020-koel-en-vrij-droog

De eerste zomermaand juni was warmer dan normaal en net na de langste dag kenden delen van Limburg een korte hittegolf: https://www.meteolimburg.nl/natte-en-warme-juni-met-regionaal-hittegolf

Iets zonniger dan normaal 

De drie zomermaanden bezorgden Limburg in totaal ongeveer 650 uur zonneschijn, tegen normaal 610.

Alle zomermaanden waren iets zonniger dan normaal, maar tijdens de eerste helft van juli liet de zon zich niet vaak zien bij geen al te hoge temperaturen.

Uit de vele bewolking viel in juli overigens niet veel regen.

In de zomers van de afgelopen twee jaren liet de zon zich in onze provincie ruim ruim honderd uur langer zien dan in de meteorologische zomer van 2020.

Alleen de zomers van 1947 en 1976 waren met bijna 800 zonuren in drie maanden nog iets zonniger dan die van 2018 en 2019.

Droge zomer 

De meteorologische zomer gaf op de meeste plaatsen minder regen dan normaal. Het droogst was het in delen van de Maasduinen en aangrenzend aan de overkant van de Maas tussen Wanssum en Lottum.

In dit gebied viel van juni tot en met augustus slechts iets meer dan 100 mm regen, (bijna) de helft van normaal: Swolgen 103 mm, Meerlo 107, Heijen 119 mm.

Dit was ook lokaal in Midden-Limburg het geval, zoals in Kelpen-Oler en Stramproy, en ook in het Maasdal tussen Maastricht en Eijsden.

In de droogte-enclave Maasduinen viel ook in juni bijzonder weinig regen, slechts 40 mm, terwijl zuidelijker in de provincie die maand op veel plaatsen ruim 100 mm regen viel.

In deze droogste gebieden van Limburg was de zomer van 2020 ook iets droger dan de zomer van vorig jaar.

De meteorologische zomer van 2018 was voor het laatst overal nog droger met in grote delen van Midden-Limburg en het noordelijke deel van Zuid-Limburg over de drie zomermaanden twee jaar geleden slechts 70 tot 90 mm regen.

In delen van Zuid-Limburg werd de normale regensom voor de zomer gehaald en in sommige plaatsen viel door hoosbuien met lokaal wateroverlast meer regen dan normaal, zoals oa in Kerkrade-oost en Ubachsberg.

In Ubachsberg werd van juni tot en met augustus 2020 319 mm regen gemeten.