Rond jaarwisseling 15 graden, januari erg somber in de Maasduinen, drie stormen in februari 

Op-zes-na zachtste winter in Limburg 

De meteorologische winter was erg zacht. De gemiddelde temperatuur, over dag en nacht, was van december tot en met februari ruim 3,5 graad hoger dan het langjarig gemiddelde.

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) tijdens de meteorologische winter van 2022 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen.

Daarmee komt in Limburg deze winter op een lijst met warmste winters over de afgelopen ruim honderd jaren op de zevende plaats.

Alleen de zes winters van 1975, 1990, 2007 (recordzacht), 2014, 2016 en 2020 waren zachter dan de winter van 2022.

Rond de jaarwisseling 15 graden 

De hoogste temperaturen werden rond de jaarwisseling in Limburg gemeten met 15 graden op 30 en 31 december en op de nieuwjaarsdag 1 januari 2022.

Naast deze periode was het ook half december, eind januari en vrijwel de hele maand februari duidelijk zachter dan normaal.

Februari was, net als de gehele winter, ook ruim 3,5 graad te warm. In 2019 en 2020 waren de sprokkelmaanden nog zachter dan dit jaar, terwijl februari vorig jaar een koudegolf van één week gaf.

Laagste wintertemperaturen rond kortste dag 

De laagste temperaturen van deze winter waren -7 à -6 graden en kwamen voor rekening van woensdag 22 december. Op 21 en 22 december was er dun natuurijs en de grond was tijdens de grootste dagdelen een beetje bevroren. Dat is daarna in de winter niet meer gebeurd.

Het aantal dagen met minima onder het vriespunt bedroeg tijdens de drie wintermaanden in Limburg 24 tot 27, en dat zijn circa tien vorstdagen minder dan het langjarig gemiddelde.

Nauwelijks sneeuw 

Na het “adventswintertje” voor kerst waren delen van Noord-Limburg op eerste kerstdag gedeeltelijk en tijdelijk bedekt met een beetje sneeuw.

In het hooggelegen Vijlen op 200 meter hoogte werd deze winter op geen enkele dag een sneeuwdek waargenomen, en dat is voor die hoogte uitzonderlijk.

Sombere december en januari 

In januari viel er ondanks veel bewolking niet veel neerslag.

Van 11 tot en met 26 januari was er door hogedrukgebieden boven onze omgeving een recordhoge luchtdruk, waarbij het niet heel zacht was.

Dit ging gepaard met hardnekkige bewolking en mist; vooral in de Maasduinen.

Daar liet de zon zich in januari totaal slechts 35 uur zien, tegen normaal 67.

Zonnige februari 

Mede door de zonnige carnavalsdagen werd februari met 106 tot 113 zonuren in Limburg iets zonniger dan normaal (87 zonuren).

Vorig jaar en in 2018 en 2019 waren de februarimaanden nog zonniger dan dit jaar.

Door februari is de zonneschijnduur in grote delen van Limburg van december tot en met februari toch nog uitgekomen op bijna 200 uur (normaal ruim 200 uur).

Alleen in de Maasduinen bleef de zonneschijnduur deze winter steken op nog geen 180 uur.

Toch meeste regen in februari 

Ondanks de vaak uitbundige zonneschijn is februari de natste wintermaand geworden. De meeste neerslag kwam in de gemeente Vaals terecht, waar in Vijlen-Mamelis totaal 142 mm werd opgevangen en in Vaals 137 mm. Ook in enkele andere gebieden in Zuid-Limburg viel meer dan 100 mm regen, evenals in delen van Noord-Limburg en in Weert. In de hele provincie viel meer neerslag dan het langjarig gemiddelde. Twee jaar geleden in 2020 viel in heel Limburg nog meer neerslag.

Op zondag 6 februari viel in Vijlen 42 mm regen, waardoor oa de Geul een dag later buiten haar oevers trad; gelukkig zonder schade.

Winterneerslag rond normaal 

Door de natte februari is in grote delen van Limburg de winter iets natter dan normaal geworden, maar niet overal. In Vaals leverden de drie wintermaanden de meeste neerslag op: totaal 320 mm neerslag en dat is 60 mm meer dan normaal. Even verderop viel in Vijlen-Mamelis 301 en in Epen 300 mm.

Elders in Zuid-Limburg viel op de meeste plaatsen 220 tot 270 mm.

Globaal in Noord- en Midden-Limburg binnen de driehoek Venray-Heythuysen-Belfeld viel totaal circa 180 mm deze winter en dat betekende 10 tot 20 mm minder neerslag dan normaal. Elders in Noord- en Midden-Limburg was de winter met 200 tot 250 mm iets natter dan normaal.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater tijdens de drie wintermaanden met bijna een halve meter gestegen, waarvan een stijging van twintig centimeter in de natte februari.

Eind februari stond het grondwater daar dertig centimeter hoger dan eind februari vorig jaar, en vergelijkbaar hoog als in 2020.

Drie stormdepressies in korte tijd 

Na stormdepressie Corrie op maandag 31 januari, die niet veel stormschade in Limburg veroorzaakte, kregen we op donderdag 17 februari te maken met storm Dudley en een dag later met storm Eunice die zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/uur in Limburg gaf.

Zondagavond 20 februari zorgde stormdepressie Franklin nog voor zware windstoten van bijna 100 km/uur.

Maandag 21 februari was de zesde dag op rij met zware windstoten van meer dan 75 km/uur. Voor de laatste keer was dit bijna twee keer het geval in februari 1990 toen op carnavalsmaandag 26 februari alle carnavalsoptochten werden afgelast.

Afwijkingen temperatuur in februari 2022 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag in februari 2022 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand februari 2022  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de winter van 2022