Recordhoge luchtdruk in Limburg van 11 tot en met 26 januari 

26 januari- Zoals afgelopen zondag al in ons L1TV-weerbericht gemeld, zie https://l1.nl/begin-volgende-week-lichte-nachtvorst-kans-op-mist-6-8-graden-168993/ , wordt de periode van ruim twee weken van 11 tot en met 26 januari dit jaar gekenmerkt door langdurig een zeer hoge luchtdruk.

Uit berekeningen van Meteo Limburg blijkt dat de gemiddelde luchtdruk op de luchthaven bij Beek, metingen sinds 1946, tijdens deze periode recordhoog is geworden met gemiddelde (afgerond) 1034 hectoPascal of millibar.

Schokgolf vulkaan Tonga te meten in luchtdruk 

Tijdens deze periode van een recordhoge luchtdruk was wereldwijd op barogrammen op zaterdagavond 15 januari de schokgolf van de onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga in de Stille Oceaan te zien.

Meer info via het KNMI, waar de afbeelding ook van is: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/klimaateffecten-van-vulkaanuitbarsting-tonga-waarschijnlijk-klein

Aswolken tot 50 km hoogte 

Het was dan ook een vulkaanuitbarsting die honderden keren krachtiger was dan de atoombom op Hiroshima in 1945, waarbij de aswolken tot zelfs 50 km hoogte kwamen: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/24/straffe-vulkaanuitbarsting-bij-tonga/