maandsom Ubachsberg bijna 350 mm: landelijk record!  

Recordnatte juli in delen van Zuid-Limburg 

Juli 2021 is een beruchte zomermaand geworden met van 13 tot en met 15 juli in het zuidoostelijke deel van Zuid-Limburg meer dan 150 mm regen.

Dit resulteerde in een enorme wateroverlast en schade, door overgelopen beken en rivieren.

In Ubachsberg werd in juli volgens Meteo Limburg totaal maar liefst 349 mm regen gemeten. Dit is daar normaal voor 5 maanden van april tot en met augustus! Normaal valt er in juli ruim 80 mm.

Zoveel regen is in juli nog nooit in ons land gemeten. Dit blijkt uit langjarige metingen van ruim 300 KNMI-neerslagstations in ons land.

Tot dit jaar was landelijk de natste juli die van 1965 in Weert met totaal 270

mm.

Landelijk maandrecord aan neerslag 

De bijna 350 mm van Ubachsberg in juli 2021 betekent ook een nieuw absoluut neerslagrecord.

Dat stond op 325 mm en is gemeten op het KNMI-neerslagstation Maasland in het Westland in augustus 2004, gevolgd door een maandsom van 321 mm in Zandvoort in oktober 1932.

Géén officieel KNMI-record 

Toch zal de bijna 350 mm van Ubachsberg niet officieel een KNMI-record worden, hoewel ook het KNMI-neerslagstation Ubachsberg bestaat. Dit ligt echter 2 à 3 km ten westen van het dorp bij het gehucht Colmont.

Daar werd in juli 2021 veel minder regen gemeten: ruim 240 mm. Tijdens de wolkbreuken half juli waren er echter grote verschillen op korte afstand doordat de hoosbuien bleven hangen.

De waarnemer in het dorp Ubachsberg meet al jaren dagelijks handmatig de neerslag, evenals de KNMI-waarnemer ver buiten het dorp.

Meterik niet natter dan normaal 

Het neerslagkaartje van de KNMI-neerslagstations geeft ook aan dan Ubachsberg met totaal 241 mm het natst was, maar dit is dus eigenlijk Colmont want in het dorp Ubachsberg viel dus circa honderd millimeter méér regen. Deze 349 mm regen in het dorp Ubachsberg vinden we niet op het kaartje terug, en deze hoeveelheid is ook in het zuidelijke deel van Heerlen gemeten.

Ook de maandsom van 68 mm in Meterik, waar juli zelfs niet natter dan normaal was, is niet op het KNMI-neerslagkaartje hieronder te zien.

In de dorpen Meterik en Ubachsberg wordt de neerslag trouw door particulieren gemeten.

Grote wateroverlast, veel schade en zomeroverstroming van de Maas 

De wateroverlast en schade in Zuid-Limburg was enorm groot. Doordat er ook in de Ardennen enorm vele regen viel, overstroomde de Maas in hartje zomer met ook veel overlast en schade. Voor het laatst stroomde de Maas in juli 1980 over, maar dit jaar kwam het Maaswater veel hoger.

Op diverse plekken kwam het bruine Maaswater zelfs iets hoger dan tijdens de beruchte winteroverstromingen in december 1993 en eind januari/begin februari 1995.

Voor het tweede jaar op rij juli kouder dan normaal 

De hoogwatergolf trok vanaf 16 juli door de Maas tijdens droog en zonnig zomerweer. De warmste dag van de maand was zondag 18 juli met 27 à 28 graden. Een fraaie zomerdag met een zwarte rand, terwijl veel mensen in Limburg vochten tegen het hoge Maaswater en in Zuid-Limburg de opruimwerkzaamheden begonnen zoals in het zwaar getroffen Valkenburg aan de Geul.

Desondanks was juli 2021 een zomermaand met maandgemiddelde temperatuur die lager dan normaal was: ruim een halve graad onder het langjarig gemiddelde.

De maand begon op donderdag 1 juli met maxima van slechts 15 graden in Noord- en Midden-Limburg.

Vorig jaar was juli nog iets koeler maar ook droger.

Minder zonneschijn dan normaal 

Juli gaf iets minder zonneschijn dan normaal.

De Limburgse KNMI-weerstations meldden: Arcen 181, Ell-Haler 205 en Beek 191 zonuren (normaal 209).

Tijdens de afgelopen vier jaren was het in juli zonniger (in 2018 ruim 300 zonuren).

Juli 2016 gaf een vergelijkbare zonneschijnduur als dit jaar.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg in de gemeente Peel en Maas op de zandgronden steeg het grondwater in juli met 15 centimeter: een halve meter hoger dan eind juli vorig jaar en tachtig centimeter hoger dan eind juli 2019.

Het grondwaterpeil was daar vrij normaal te noemen en op veel Limburgse plaatsen ook hoger dan normaal.

Afwijkingen neerslag t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijkingen temperatuur t.o.v normaal in Europa per week 

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand juli