Recordwarme mei 

Mei 2018 is volgens Meteo Limburg een recordwarme bloeimaand geworden. Dit blijkt uit langjarige temperatuurmetingen van het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, waar al ruim zeventig jaar wordt gemeten.

De gemiddelde maandtemperatuur, berekend over dag en nacht, komt daar uit op 16,4 of 16,5 graden. Dat is drie graden warmer dan normaal. Tot dit jaar was mei 2008 recordwarm.

Lokale hittegolf 

In delen van de kop van Noord-Limburg, de Maasduinen, kon op dinsdag 29 mei gesproken worden van een lokale hittegolf. Vanaf 25 mei was het dagelijks zomers warm met meer dan 25 graden, waarvan drie dagen (26, 28 en 29 mei) tropisch warm waren met ruim 30 graden.

In top 10 zonnigste meimaanden 

De recordwarme mei was ook zeer zonnig. Vrijwel overal in Limburg bedroeg de totale zonneschijnduur ruim 280 uur, tegen normaal 200. In de regio Maastricht komt mei 2018 in de top 10 zonnigste meimaanden over de afgelopen honderd jaar. Mei 1989 blijft record zonnig met in Zuid-Limburg ruim 330 zonuren.

Wateroverlast 

Tijdens de warmste periode op het einde van de maand vielen regelmatig fikse onweersbuien met wateroverlast en schade door hagel. De neerslaghoeveelheden zijn grillig. Op sommige plaatsen viel in mei meer dan 100 mm regen, terwijl enkele plaatsen op de Noord- en Midden-Limburgse zandgronden nauwelijks meer dan 20 mm regen ontvingen waardoor het kurkdroog is.