Droge en op drie na warmste juni 

Recordwarme periode april t/m juni 

Net als de afgelopen twee maanden was juni een warme maand. Op de meeste plaatsen in Limburg waren na de Tweede Wereldoorlog slechts drie junimaanden warmer dan dit jaar: 1976, 2003 en 2017. Vorig jaar was juni recordwarm en toen was er een zesdaagse hittegolf rond de langste dag. Deze maand was er geen officiƫle hittegolf in Limburg.

Recordwarm aspergeseizoen 

De periode april tot en met juni van dit jaar, waarin mei recordwarm was na de op twee na warmste april, is in Limburg zelfs recordwarm geworden. De gemiddelde temperatuur, over dag en nacht, in deze driemaandse periode was drie graden hoger dan normaal. Dit blijkt uit metingen van het KNMI-weerstation op de Zuid-Limburgse luchthaven, waar sinds 1946 wordt gemeten.

Het gemiddelde in bijvoorbeeld de koude zomer van 1980 (juni t/m augustus), waarin de Maas in juli overstroomde, was net zo hoog als van april t/m juni 2018.

De gevolgen voor bijvoorbeeld het extreem warme asperge-seizoen dit jaar waren veel asperges tegen lage prijzen.

Droge juni 

Met ruim 200 zonuren was juni in Limburg iets zonniger dan normaal (190 zonuren).

De maand was ook erg droog, nadat er op de eerste dag nog redelijk wat regen viel. Vanaf 2 juni viel in sommige delen van Limburg slechts ongeveer 10 mm regen. Voor het laatst was juni op de meeste plaatsen in Limburg acht jaar geleden nog droger: maandtotalen juni 2010 op veel plaatsen 7 tot 15 mm.

Vorig jaar was de recordwarme juni vergelijkbaar droog.