Koudste februari sinds 2012 

Recordzonnige februari in Noord-Limburg 

Februari 2018 wordt in Noord-Limburg recordzonnig. Dat blijkt volgens Meteo Limburg uit metingen op het KNMI-weerstation Arcen. Daar komt de zonneschijnduur deze maand uit op 167 uur, twee keer zoveel als normaal. Tot dit jaar was februari 2003 recordzonnig met in Arcen 165 uur zonneschijn.

In Midden- en Zuid-Limburg liet de zon zich deze maand circa 160 uur zien, en daar blijft februari 2003 nog iets zonniger dan de sprokkelmaand van deze maand.

Laagste wintertemperaturen 

Februari 2018 was drie graden kouder dan normaal. Het is de koudste februari sinds 2012, toen er felle koudegolf was van twee weken. Tijdens de dagen voor carnaval was er een korte vorstperiode, maar de laagste temperaturen van de winter zijn vrijwel overal in Limburg op de laatste twee februaridagen gemeten: -8 tot -10 graden en aan de grond strenge vorst. Er zijn géén kouderecords gesneuveld.

Op 27 februari 1956 en 1986 was het in Limburg -12 à -11 graden en op 28 februari 1929 en 1955 -13 tot -10 graden.

Wel kan de maximumtemperatuur op 28 februari extreem/recordlaag worden bij een ijzige koude oostenwind met gevoelstemperaturen (windchill) van -15 graden en lager.

In Vijlen-Mamelis was het op 8 februari nog veel kouder met -13 graden: https://www.meteolimburg.nl/koudste-februarinacht-in-zes-jaar

"Bruinkoolsneeuw" 

Opvallend en verrassend was de sneeuwval in een strook over Zuid-Limburg in de ochtend van maandag 26 februari, die niet alleen werd veroorzaakt doordat zeer onstabiele arctische lucht (extra koude bovenluchten) vanuit het oosten en noordoosten tegen het heuvelland botste en steeg(stuw), maar ook door de Duitse bruinkoolcentrales Frimmersdorf en Neurath. Extra warmte, vocht en condensatiekernen zorgde voor activering van het sneeuwval, en hierdoor was er stroomafwaarts van deze bruinkoolcentrales een lang spoor met sneeuw tot maar liefst 8-12 cm in Ubachsberg. Goed te zien op onderstaande satellietfoto.

De ”bruinkoolsneeuw” achter de bruinkoolcentrales Bergheim en Weisweiler kwam niet tot over Limburg.