Ruim twintig graden warmer dan begin vorige week 

MAANDAG 25 JANUARI 2016 - Vanmiddag wordt het in Limburg met 14 tot 16 graden zeer zacht. Daarmee is het ruim twintig graden warmer dan begin vorige week, toen het matig vroor met temperaturen tussen -6 en -9 graden. Afgelopen vrijdag vroor het in het Geleenbeekdal ook nog matig met -6 graden.

Het is vanmiddag bijna tien graden warmer dan normaal, want het langjarige gemiddelde is nu 5 graden. Maxima van ongeveer 15 graden zijn normaal voor half april.

De zeer zachte lucht die maandagmiddag in Limburg arriveerde, was gisteren op de zondagmiddag nog aanwezig boven het midden van Frankrijk. Doordat de lucht achter de Ardennen iets daalt, wordt deze iets opgewarmd. De zoninstraling doet de rest.

Zachtste 25e januari in bijna honderd jaar 

Voor het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, waar na de Tweede Wereldoorlog continu temperatuurmetingen worden verricht, was tot dit jaar de zachtste 25-ste januari die van 1990 met een maximum van 13,0 graden. Voor 1946 werd er door het KNMI echter ook gemeten in het centrum van Maastricht en op dit (niet meer bestaande) weerstation werd in de Eerste Wereldoorlog op vrijdag 25 januari 1918 een maximum van 16,2 graden gemeten. Het is aannemelijk dat het bijna honderd jaar geleden op deze datum op het plateau van de luchthaven (ruim) 15 graden was, maar dit is dus niet gemeten.

Tot carnaval geen serieus winterweer 

Het datumrecord van de Zuid-Limburgse luchthaven (sinds 1946) is tot dit jaar dus gemeten op donderdag 25 januari 1990. Toen was het niet zonnig zoals vandaag, maar er was een storm met zeer zware windstoten tot ruim 120 km/uur. Er was stormschade en dat was een maand later ook het geval op carnavalsmaandag 26 februari 1990. Door deze storm werden de carnavalsoptochten uit voorzorg afgelast.

Meteo Limburg verwacht dat de kans op serieus winterweer ook volgende week, tijdens de eerste februariweek erg klein, is. Als de zuidwestelijke wind hardnekkig blijft, en dat wordt door de meeste weercomputers aangegeven, dat zal het ook tijdens de carnavalsdagen niet erg koud worden.

Uiteindelijk waren dit de maxima in Zuid-Nederland en België, ingetekend op een satellietfoto waarop te zien is dat de hoogste toppen van de Ardennen, vooral ten zuiden van Spa, nog met wat sneeuw bedekt waren.

Dit zijn officiële maxima van weerstations van het KNMI en KMI. Weerstations binnen de bebouwde kom meldden zelfs 17 à 18 graden. Dit wordt echter veroorzaakt door de beschutte ligging (bebouwing en begroeiing) en deze weerstations hebben relatief korte meetreeksen (korter dan de luchthaven bij Beek), waardoor niet kan worden bepaald of er datumrecords zijn gesneuveld.