lange hittegolf tot in augustus 

2e hittegolf deze zomer in Arcen 

Rond drie uur op deze maandagmiddag meldde het KNMI-weerstation Arcen een tropische temperatuur van ruim 30 graden, en dat betekent offcieel een hittegolf.

Voor een hittegolf zijn minimaal vijf dagen op rij nodig van meer dan 25 graden, waarvan er minimaal drie tropisch warm zijn met 30 graden en meer.

Vanaf 12 juli was het elke dag warmer dan 25 graden en op 15 en 16 juli was het op dit Noord-Limburgse KNMI-weerstation 30 à 31 graden. Vandaag is dus de vereiste derde tropische dag gehaald.

Dat betekent volgens Meteo Limburg daar de twee hittegolf van deze zomer. Eerder deze zomer was er in Arcen van 27 juni tot en met 9 juli een hittegolf.

Ook elders in Limburg kunnen we op de lange termijn spreken van een hittegolf, die erg lang gaat duren tot zelfs begin augustus. Vanaf morgen (dinsdag) is het dagelijks meer dan 30 graden, tot 33 à 36 graden, en het wordt drukkend warm met ook warme nachten.

In 2006 hittegolf van ruim een maand 

Volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg was er in de recordwarme juli van 2006 in grote delen van Limburg van 29 juni tot en met 31 juli een hittegolf van 33 dagen!

Dat was op het KNMI-weerstation van Arcen overigens net niet het geval. Alleen op 14 juli en 31 juli 2006 was het met 24,8 à 24,9 graden niet warmer dan 25 graden.

Als het weerstation Arcen in 2006 net zo beschut was als nu, door toenemende vakantiehuisjes en een verharde weg vlak langs het weerstation (zie foto), dan was er toen ook in Arcen vrijwel zeker een hittegolf van ruim een maand!

Helaas worden vaak in berichten over het weer appels met peren vergeleken.