Al 6 zomerse meidagen in Noord- en Midden-Limburg 

Van IJsheiligenwarmte naar Pinksterkoelte 

Zaterdag slaat het weer volledig om van aangenaam warm weer vandaag en morgen naar beduidend kouder weer tijdens het lange pinksterweekeinde. Het wordt dan ’s middags in Limburg maar liefst meer dan tien graden kouder dan vandaag en de afgelopen dagen, aldus Meteo Limburg. Morgen wordt voorlopig de laatste warme dag met meer dan 20 graden.

De weersomslag wordt veroorzaakt doordat een lagedrukgebied, dat vandaag net ten zuiden van Limburg ligt, naar het noordoosten trekt. Tijdens het pinksterweekeinde ligt het systeem boven de Oostzee en omgeving, en daardoor draait de stevige wind naar het noordwesten. Hierdoor wordt lucht uit het hoge noorden via de relatief koude Noordzee naar Limburg aangevoerd. Het wordt ’s middags hooguit slechts 13 graden, tegen 19 graden normaal.

Koudste Pinksterzondag in 15 jaar 

Met maxima van 13 graden wordt het de koudste eerste pinksterdag sinds 2001. Toen was het op zondag 3 juni 2001 ook hooguit 13 graden. Drie jaar geleden was het voor het laatst op tweede pinksterdag erg koel met maxima van 14 graden. Het was toen op maandag 20 mei 2013 bewolkt, koel en regenachtig.

We kunnen ons gaan opmaken voor één van de koudste pinksterdagen. Op de luchthaven in Beek (metingen sinds 1946) was het op eerste pinksterdag 1961 hooguit 11,6 graden en op tweede pinksterdag 1951 was het ’s middags hooguit 9,8 graden. Dit zijn tot dit jaar de recordlage pinkstermaxima.

Pinksteren kouder dan tweede kerstdag 

Met maxima van 13 en lokaal 14 graden zal het tijdens de pinksterdagen zelfs iets kouder zijn dan tweede kerstdag. Op 25 december 2015 was het in Limburg op veel plaatsen 15 graden.

De lage pinkstermaxima zijn vergelijkbaar laag als op eerste kerstdag (25 december 2015), eerste paasdag (27 maart 2016) en tweede paasdag (28 maart) toen het in Limburg maximaal 13 à 14 graden was.

Warme IJsheiligen 

Het weer tijdens Pinksteren zal een schril contrast met vandaag en de afgelopen dagen zijn. Tijdens de periode van de IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) was het warm, maar de laatste IJsheilige Sint-Bonifatius komt dus op de valreep op zaterdag 14 mei met kouder weer op de proppen. Schadelijk nachtvorst is overigens niet te verwachten.

6 Zomerse meidagen en droogte 

In delen van Noord- en Midden-Limburg wordt op deze tweede IJsheiligendag (Sint Pancratius) al de zesde zomerse dag van deze meimaand bijgeschreven. Het KNMI-weerstation tussen Ell en Haler meldde afgelopen vrijdag landelijk de eerste zomerse dag van het jaar.

Normaal kent mei 4 zomerse dagen met maxima van 25 graden en meer. Er geldt voor Noord- en Midden-Limburg in natuurgebieden code oranje voor brandgevaar. Er is daar deze maand nog maar 2 tot 4 mm regen gevallen, en door veel zonneschijn was de verdamping hoog. Met circa 130 zonuren is mei tot dusver extreem zonnig. Normaal schijnt de zon in de hele maand mei 200 uur. Veel regen is de komende dagen niet te verwachten. Tijdens beide pinksterdagen vallen kortstondig enkele buien.

Na de serieuze ”thermische pinksterdip” lopen de temperaturen volgende week geleidelijk op: meteolimburg.nl/weerbericht