Verschil etmaalminimum en nachtminimum  

Verborgen extreem warme tropennacht 

21 augustus – Het was in de afgelopen tropennacht extreem warm.

Het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek meldde geen lagere temperatuur dan 24,6 graden, en dat werd om 3:10 uur gemeten.

Tussen 1 en 2 uur was het daar 27 graden.

In de nacht van 17 op 18 juni 2002 was het in Vijlen het hoge minimum ook 24,6 graden.

Op het (niet meer bestaande) KNMI-weerstation Maastricht was het in de nacht van 29 juli 1947 niet kouder dan 26 graden.

Toch is het zweten voor de recordjagers volgens Meteo Limburg de afgelopen nacht voor niets geweest, wat dit extreem hoog minimum vinden we later niet terug in de officiële KNMI-maandoverzichten en klimaatboeken.

De minimumtemperatuur wordt namelijk over het etmaal 0 tot 24 uur UTC/GMT bepaald. In de zomertijd is dat tussen 2 en 2 uur. Het is al vaak gebeurd dat het in de avond of in het begin van de nacht van de volgende dag kouder is dan in de voorgaande warmere nacht, waardoor het opgegeven minimum van die dag lager is dan de temperaturen in warmere nacht. Hierdoor zullen er nog diverse verborgen extreem warme nachten zijn.

Als voorbeeld 4 juli 2015. Het minimum voor deze dag voor Beek is 20,9 graden, maar ook toen was er een extreem warme tropennacht met in Beek circa 25 graden. In de avond koelde het af en op 5 juli om 2 uur was het 20,9 graden: het minimum voor 4 juli 2015.

Aantal warme nachten verdrievoudigd 

Het KNMI beschikt echter ook over een meetreeks van nachtminima tussen 18 en 6 UTC, dus ’s zomers tussen 20 en 8 uur, die helaas niet online beschikbaar is.

Hieruit bleek dat het aantal warme nachten sinds de tweede helft van de vorig eeuw is verdrievoudigd: https://knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/warme-nachten

Eind hittegolf 

Overigens was ook dan de extreem warme nacht van 21 augustus 2020 verborgen gebleven, want om 8 uur in de ochtend was het afgekoeld tot ruim 20 graden. Ook dit zal het in verleden wel eens gebeurd zijn. Om te bepalen of een nacht echt recordwarm was, hebben we dus een meetreeks nodig van 0 uur zomertijd tot zonsopkomst.

Warme tropennachten zijn de komende dagen niet meer te verwachten. In het weekend eindigt na 17 of 18 dagen deze hittegolf, voor Arcen-KNMI de 40-ste in 30 jaar, waarbij die van twee jaar geleden de langste was met 28 dagen: https://www.meteolimburg.nl/n40-ste-hittegolf-voor-knmi-weerstation-arcen