Eerste helft zacht, tweede helft vorst en sneeuw 

Vrij normale januarimaand, Zuid-Limburg nat 

Januari 2019 werd gekenmerkt door een zachte en vrij sombere eerste helft, en een vrij koude tweede helft met vorst en sneeuw.

De gemiddelde maandtemperatuur, over dag en nacht was normaal.

Het totaal aantal zonuren in Limburg lag iets onder de normale waarde van 60 uur.

Met uitzondering van het heuvelland, waren de maandtotalen aan neerslag vrij normaal of iets onder normaal te noemen. In de gemeente Vaals en delen van de gemeente Gulpen-Wittem kwam de meeste neerslag terecht en daar was januari behoorlijk nat. In Epen viel totaal 120 mm neerslag, en in Vaals en Vijlen ruim 100 mm.

NASA-satellietfoto zondag 20 januari met sneeuw in Eifel en Ardennen en net ten zuidoosten van Maastricht

Vorstperiode 

Op vrijdag 18 januari begon een vorstperiode van een week. Van 19 tot en met 21 januari was het drie dagen lang stralend zonnig winterweer. ’s Middags lagen de temperaturen rond het vriespunt en ’s nachts vroor het matig, tot -9 à -8 graden op 21 januari. Op deze dag kan door een enkeling op ondiepe bevroren plassen geschaatst worden.

Op dinsdag 22 januari viel er sneeuw; in Noord- en Midden-Limburg 5 à 6 centimeter. Hierdoor kon er niet massaal op natuurijs geschaatst worden, zoals voor het laatst twee jaar geleden in januari.

Daarna overheerste de bewolking en vroor het slechts licht.

Meeste sneeuw en laagste temperaturen in gemeente Vaals op laatste januaridag

Sneeuw en strenge vorst 

In het weekeinde 26/27 januari dooide het flink met maxima van 7 à 8 graden.

Woensdag 30 januari werd een sneeuwdag en de meeste sneeuw viel in het Zuid-Limburgse heuvelland: 8 tot 12 centimeter sneeuw, dit laatste in het Vijlenerbosch en op het Drielandenpunt.

Boven deze sneeuw vroor in Vijlen-Mamelis (Selzerbeekdal) in de nacht van 30 op 31 januari streng: -11 graden en vlak boven de sneeuw -13 graden. Dit was de laagste temperatuur van de hele maand.