Voor het eerst in tien jaar geen hittegolf in Limburg 

Wisselvallige zomer met op-vijf-na warmste augustus 

De meteorologische zomer van juni tot en met augustus was dit jaar vooral tijdens de eerste helft wisselvallig en vaak kouder dan het langjarig gemiddelde, waarna het vanaf half juli meestal warmer dan normaal was met meer zonneschijn.

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) in de meteorologische zomer van 2024 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen. Bron: Meteo Limburg

Door dit laatste en ook door een behoorlijk warme periode eind juni na de langste dag was de zomer van 2024 volgens Meteo Limburg iets warmer en zonniger dan het langjarig gemiddelde, met de meeste regen in Zuid-Limburg.

Heetste dagen met extreem hoge luchtvochtigheid 

De hoogste temperatuur van deze zomer in Limburg was 33,5 graden en werd door het KNMI op de Zuid-Limburgse luchthaven bij Beek (op 12 augustus) en in Arcen (op 13 augustus) gemeten.

Op deze twee heetste zomerdagen was de luchtvochtigheid extreem hoog waardoor het broeierig warm was: https://www.meteolimburg.nl/zeldzame-extreem-hoge-luchtvochtigheid-bij-tropische-hitte

Dat werd veroorzaakt door de vele regen eerder dit jaar en daardoor een hoge verdamping, en aanvoer van vochtige lucht. Ook op de meeste andere tropische dagen deze zomer was het drukkend warm.

Voor het eerst in tien jaar geen hittegolf 

Op de drie Limburgse KNMI-weerstations Arcen, Ell-Haler en Beek (luchthaven) was er in de zomer van dit jaar géén hittegolf, en dat was volgens Meteo Limburg voor het laatst het geval in de zomer van 2014 (dus tien jaar geleden).

Dit is opvallend want sinds de jaren negentig van de vorig eeuw is het aantal hittegolven in Limburg sterk gestegen.

Het aantal tropisch warme dagen met 30 graden en meer bedroeg tijdens de drie zomermaanden op de Zuid-Limburgse luchthaven 5 (normaal 7) en in Arcen 7 (normaal 9).

Foto via L1 van Har van Knippenberg in Neer op 27 augustus 2024

Zeer warme en zonnige augustus 

Nadat de eerste zomermaand juni kouder dan normaal was en juli thermisch gezien een normale zomermaand was, werd augustus een zeer warme zomermaand.

Op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek waar sinds 1946 wordt gemeten, waren slechts vijf augustusmaanden warmer dan dit jaar. Dat waren augustus 1995, 1997, 2003, 2020 en de recordwarme augustus van 2022.

In Noord- en Midden-Limburg waren alle augustusdagen warm met 20 graden en meer. In Beek (luchthaven) was het alleen op 30 augustus niet warm.

Augustus is dit jaar tevens de zonnigste zomermaand geworden met in Limburg op de meeste plaatsen totaal 240 tot 250 zonuren (normaal 200).

Foto via L1 vanuit de Maasduinen bij Afferden van Rob Beckers op 22 augustus 2024

Minste zonneschijn deze zomer in de Maasduinen 

Langdurige stabiele zonnige perioden waren er deze zomer niet, vooral niet in de Maasduinen.

Daar gaven zowel juni als juli een tekort van 12 tot 14 zonuren ten opzichte van normaal.

Op het KNMI-weerstation Arcen bedroeg de zonneschijnduur van juni tot en met augustus 2024 615 uur en dat is slechts iets meer dan normaal (600 uur). Het aantal sombere dagen (zonneschijnpercentage minder dan 20 procent) bedroeg daar 28 (normaal 24).

Zuid-Limburg was het zonnigste gebied van Limburg met totaal ruim 670 uur zonneschijn.

Foto via L1 uit Vijlen van Diana Huntjens op 20 augustus 2024

Meeste regen deze zomer in Zuid-Limburg 

Toch viel de meeste regen deze zomer in Zuid-Limburg met totaal van juni tot en met augustus meer dan 250 mm (normaal 230-250 mm), tot ruim 300 mm op veel plaatsen in de regio Maastricht-Valkenburg-Voerendaal en lokaal in de Westelijke Mijnstreek.

Onweersbuien gaven hier en daar wateroverlast.

In grote delen van Noord- en Midden-Limburg was de meteorologische zomer droger dan gemiddeld met oa in Meterik, Venlo en Stramproy nog geen 170 mm zomerregen.

Vorig jaar was de zomer in dit deel van Limburg duidelijk natter dan dit jaar met regentotalen tot ruim 400 mm in de regio Geijsteren-Venray.

In augustus viel de meeste regen, circa 100 mm, in Ubachsberg. Daarentegen viel er in delen van Noord- en Midden-Limburg nog geen 50 mm regen.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater in augustus gedaald met 20 centimeter.

De grondwaterstand stond daar eind augustus 2024 ruim 40 centimeter hoger dan eind augustus 2021 en 2023, en 110 tot 120 centimeter hoger dan eind augustus 2019, 2020 en 2022.