Ondanks hoge gemiddelde luchtdruk meer neerslag dan normaal in Zuid-Limburg 

Zachte en vooral in de Maasduinen sombere januari 

De eerste maand van 2022 was ongeveer een graad warmer dan normaal.

Tijdens de eerste vijf januaridagen en tijdens het grootste deel van de tweede maandhelft lagen de temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Met 15 graden was 1 januari een recordzachte Nieuwjaarsdag.

Gedurende tien dagen van 6 tot en met 15 januari was het kouder dan normaal. Op 10 en 11 januari werden de laagste temperaturen gemeten tot -4 graden en in de dalen van Zuid-Limburg -6 à -5 graden.

Ondanks een zachte januari is het aantal vorstdagen met minima onder het vriespunt op de meeste plaatsen in Zuid-Limburg toch nog uitgekomen op 12 (normaal 13).

In Noord- en Midden-Limburg bleef het aantal vorstdagen steken op 8 à 9.

Hoge luchtdruk 

Dit verschil werd veroorzaakt doordat het in Zuid-Limburg in de tweede maandhelft in de nachten vaker helder was dan in het noorden en midden van de provincie, waar vaak hardnekkige mist en bewolking aanwezig was.

De gebeurde in centra van hogedrukgebieden boven onze omgeving.

De gemiddelde luchtdruk was gedurende ruim twee weken van 11 tot en 26 januari zelfs recordhoog.

De gemiddelde luchtdruk in de regio Maastricht was over de hele maand 1025,4 hPa. Over de afgelopen negentig jaren was de gemiddelde luchtdruk in slechts drie januarimaanden nog iets hoger dan dit jaar: in 1964, 1989 en 1992.

Hierdoor was het vaak droog rustig weer maar niet op de laatste januaridag, toen stormdepressie Corrie voor windstoten zorgde.

Minste zonneschijn in de Maasduinen 

Dat het in Zuid-Limburg tijdens de periode met veel hogedrukgebieden vaker helder was dan in Noord-Limburg, zien we ook duidelijk terug in de zonneschijnduur.

In Zuid-Limburg liet de zon zich in totaal 54 à 55 uur zien (normaal 67).

Vorig jaar gaf januari daar slechts 38 uur zonneschijn.

Het KNMI-weerstation in Arcen registreerde in januari 2022 daarentegen slechts 35 zonuren: ruim dertig zonuren minder dan normaal. Sinds het begin van de metingen daar, in 1991, was januari in de Maasduinen niet zo somber als dit jaar.

De Maasduinen was de somberste regio van ons land.

Het KNMI-weerstation Ell-Haler meldde een zonneschijnduur van 48 uur, en ook dat was minder dan normaal.

Droger dan normaal maar in Zuid-Limburg nat 

Door de hogedrukgebieden was het geruime tijd (overwegend) droog in Limburg. Begin januari viel er regen van betekenis, in de avond van 2 januari werd onweer waargenomen.

De meeste regen viel in het zuidoosten van Zuid-Limburg, waardoor beken en rivieren veel regenwater afvoerden. Mede door de regenval in de Ardennen en Noord-Frankrijk was er tijdelijk een lichte verhoging van de Maas.

In Noord- en Midden-Limburg viel in januari met 40 tot 60 mm vrijwel overal minder neerslag dan de normale maandsom van 65 mm.

In Vredepeel (gemeente Venray) viel nog geen 40 mm.

Hogerop in Zuid-Limburg was januari 2022 natter dan normaal. De meeste neerslag viel in Epen, waar totaal 93 mm werd gemeten. Dit werd gevolgd door: Vaals met 89 mm, Vijlen-Mamelis 84, Valkenburg en Schaesberg 79, Nuth 73, Stein 72, Gulpen en Noorbeek 71 mm.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater in januari met 15 centimeter gestegen.

Dit is vrij normaal tot iets lager dan normaal.

De grondwaterstand eind januari 2022 was daar ongeveer dertig centimeter hoger dan op het einde van januari tijdens de afgelopen twee jaren.

Afwijkingen temperatuur in januari 2022 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag in januari 2022 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand januari 2022