Minste regen van Nederland in Zuid-Limburg 

Zachte en zonnige oktober: Midden- en Zuid-Limburg het zonnigst van ons land  

De wijnmaand oktober bezorgde Midden- en Zuid-Limburg de meeste zonneschijn van ons land.

Het zonnigste KNMI-weerstation van ons land was het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, waar een zonneschijnduur van 137 uur werd gemeten: bijna twintig zonuren meer dan normaal en ruim het dubbele aantal zonuren van de sombere oktober van vorig jaar (Beek totaal slechts 65 zonuren).

Het KNMI-weerstation Ell-Haler meldde dit jaar in oktober totaal 135 zonuren.

Het was de zonnigste oktober sinds 2018.

In september en oktober meer zon dan in de hoogzomer 

Opvallend was dat in Zuid-Limburg de eerste twee herfstmaanden september en oktober iets zonniger waren de twee zomermaanden juli en augustus, de hoogzomer.

Over de afgelopen ruim honderd jaren is dat daar slechts zes keer eerder gebeurd in 1912, 1913, 1965, 1979, 2005 en 2011.

Tien jaar geleden gaven september en oktober veertig zonuren meer dan juli en augustus en in 1965 was dat maar liefst bijna zestig zonuren meer.

Bij Beek werd dit jaar in september en oktober totaal 345 uur zonneschijn gemeten: 16 zonuren meer dan in juli en augustus (totaal 329 uur).

 

In Noord- en Midden-Limburg was de hoogzomer dit jaar overigens toch iets zonniger dan de eerste twee herfstmaanden.

 

Door de vele zonneschijn waren vaak de zogenaamde herfstdraden of herfstvamen te zien, gemaakt door duizenden kleine spinnen, die glinsterden in de oktoberzon. Beelden in ons L1TV-videoweerbericht van 29 oktober: zie https://l1.nl/weekend-zacht-bewolkt-tijdelijk-regen-af-en-toe-zon-167426/

Zachte wijnmaand maar géén warme dagen 

De gemiddelde maandtemperatuur, berekend over dag en nacht, was een halve graad warmer dan normaal.

Dit was vergelijkbaar met oktober 2020, en iets minder zacht dan tijdens de drie oktobermaanden van 2017 tot en met 2019.

Géén enkele oktoberdag was dit jaar warm met 20 graden en meer, terwijl oktober normaal drie warme dagen kent.

Het werd in Limburg op enkele dagen maximaal 19 graden.

Eerste vorstdag 

Op zaterdag 16 oktober meldden de KNMI-weerstations Ell-Haler, dat die dag door ons werd bezocht voor het L1TV-weerbericht (zie: https://l1.nl/zondag-en-maandag-is-het-droog-167126/ ) en Twente de eerste vorstdag van het najaar.

De temperatuur daalde op deze officiële meetposten op anderhalve meter hoogte tot iets onder het vriespunt: in Haler -0,6 graden.

Zuid-Limburg het droogst van ons land 

In Zuid-Limburg viel deze maand de minste regen van heel Nederland.

In delen van de gemeente Maastricht viel totaal slechts 35 mm en in Nuth kwam het maandtotaal uit op 39 mm.

In Oost-Maarland, Beek en Schinnen viel totaal 41 tot 44 mm, tegen normaal 65 tot 70 mm. Elders in Zuid-Limburg werd 50 tot 60 mm regen opgevangen.

In Noord- en Midden-Limburg kwam op de meeste plaatsen 60 tot 77 mm terecht, maar in Weert en delen van de gemeente Venray en in de kop van Noord-Limburg viel meer dan 80 mm regen.

De meeste regen van Limburg, totaal 93 mm, werd deze maand in Siebengewald opgevangen.

In het Zuid-Hollandse Zoetermeer, volgens de nieuwe KNMI-normalen van 1991 tot en met 2020 op jaarbasis ook de natste plaats van Nederland, viel in oktober 2021 met circa 200 mm regen de meeste regen van ons land.

Zware windstoten 

Op zondagavond 31 oktober viel de laatste regen van betekenis toen zeer zachte lucht werd verdreven, met tijdelijk veel wind, op het einde van een grotendeels droge herfstvakantieweek met hoge temperaturen.

Op donderdag 21 oktober werden zware windstoten van 80 tot bijna 100 km/uur in Limburg gemeten, en hier en daar was er stormschade.

In Zuidwest-Nederland was de eerste storm (9 Beaufort) van dit najaar een feit.

Ook zaterdagavond 2 oktober en tijdens de daarop volgende nacht waren er ook zware windstoten.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) daalde het grondwater tijdens de eerste oktoberhelft licht, waarna dit in de tweede oktoberhelft weer iets steeg tot het niveau van begin oktober.

Het grondwaterpeil was daar eind oktober ongeveer een halve meter hoger dan eind oktober tijdens de afgelopen drie jaren van 2018 tot en met 2020.

Het grondwaterniveau was daar vrij normaal te noemen.

Afwijkingen neerslag t.o.v normaal in Europa in oktober 2021 per week 

Afwijkingen temperatuur t.o.v normaal in Europa in oktober 2021 per week  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand oktober 2021