Vrij normale november 

Zachte herfst door oktober 

De herfst van 2017 was iets zachter dan normaal, en dat kwam door de zachte oktobermaand. September was iets kouder dan normaal, en november was in Zuid-Limburg niet warmer dan normaal.

Noordelijker in de provincie was november iets zachter dan normaal. De maand begon zacht en op zaterdag 4 november was het ’s middags 16 graden. Drie dagen later, op 7 november, kwam het voor het eerst in de herfst op anderhalve meter hoogte tot lichte vorst: -1 tot -3 graden.

Zacht en regenachtig 

Tot 20 november viel er geen neerslag van betekenis, waarna het tijdens de laatste tien novemberdagen vrij veel regen viel. Deze periode begon met zacht weer en op donderdag 23 november werden maxima van 15 à 16 graden gehaald. Dit ging gepaard met een stevige wind.

Het slot van november, en van de meteorologische herfst, verliep vrij koud met lichte nachtvorst. Op 25 november werd in Zuid-Limburg de eerste natte sneeuw waargenomen.

Iets zonniger dan normaal 

In Limburg bedroeg de zonneschijn over de drie herfstmaanden, september tot en met november, ruim 340 uur: ruim twintig uur meer dan normaal. Tijdens alle herfstmaanden liet de zon zich iets langer dan normaal zien. In november bedroeg de zonneschijnduur op meeste plaatsen in Limburg 75 uur. In het uiterste zuidoosten van Zuid-Limburg was november met totaal 60 zonuren vrij somber.

Meeste regen in het zuidoosten 

In het zuidoostelijke deel van Zuid-Limburg viel in november ook de meeste regen van Limburg, met in Epen een maandtotaal van 101 mm. In Ubachsberg viel totaal 99 mm, in Maastricht 97, in Noorbeek en Vijlen-Mamelis 94 mm, in Heugem en Vaals 90 mm. In Noord- en Midden-Limburg viel op de meeste plaatsen iets minder regen dan de normale maandsom van circa 70 mm.

De weerkundige herfst, van september tot en met november, was op de meeste plaatsen in Noord- en Midden-Limburg iets droger dan normaal. In Zuid-Limburg was het iets natter dan normaal. In Ubachsberg viel totaal 288 mm regen, terwijl normaal ongeveer 200 mm neerslag is.