December en januari nat en somber, februari droog en zonnig 

Zachte winter met na Adventsvorstperiode recordzachte vier weken  

De meteorologische winter van dit jaar was in Limburg voor het vijfde jaar op rij zachter dan normaal (langjarig gemiddelde van 1991 t/m 2020).

Opvallend was dat de hoogste temperatuur van de winter op een recordzachte oudejaarsdag werd bereikt, met op de Limburgse KNMI-weerstations Arcen en Ell-Haler een maximum van maar liefst 17,6 graden. De hoogste wintertemperatuur wordt meestal eind februari gemeten.

Het nieuwe jaar begon met een recordzachte jaarwisseling, waarbij het op 1 januari 2023 om 00:00 uur in Limburg maar liefst 16 en lokaal 17 graden was.

De laagste temperaturen van de winter werden gemeten tijdens een Adventsvorstperiode van 10 tot en met 18 december met -9 graden, en aan de grond was het kouder.

In het weekeinde 17/18 december kon op natuurijs geschaatst worden, waarna een dag later de dooi op overtuigende wijze inviel met maxima van 12 à 13 graden.

Dit was het begin van een recordzachte periode tot half januari. De periode met de duur van ongeveer vier weken van 19 december tot en met 14 januari is nog nooit zo zacht geweest als deze winter.

Daarna sloeg het weer om. De tweede helft van januari was duidelijk kouder dan normaal met in de meeste nachten vorst. Op vrijdag 20 januari viel er 5 tot 10 cm sneeuw in Midden- en Zuid-Limburg, en 12 tot 15 cm op de Vaalserberg en daar bleef het tien dagen wit.

Afwijkingen temperatuur in februari 2023 t.o.v normaal in Europa per week  

Natte december en januari, droge februari 

Voor de weersomslag in januari viel er tijdens de eerste helft van januari vrij veel regen, waardoor de Maas half januari iets buiten haar oevers trad. Ook in december viel er op de meeste plaatsen meer neerslag dan normaal, waarna februari een droge maand was. In grote delen van Noord-Limburg, geheel Midden-Limburg en in het Zuid-Limburgse Maasdal viel niet meer dan 20 mm neerslag.

In Ysselsteyn (gemeente Venray) viel slechts 11 mm en dat was daar de droogste februari sinds 1998 en dat gold voor meerdere plaatsen in dit gebied met de minste neerslag in februari.

Voor het laatst was februari in 2018 droog, terwijl februari sinds de jaren negentig natter is geworden zoals vorig jaar met ruim 100 mm.

De meeste februari-neerslag werd dit jaar in Schinnen opgevangen met totaal 36 mm.

Minder winterneerslag dan normaal 

Over de drie wintermaanden is op de meeste plaatsen in Limburg iets minder neerslag dan normaal gevallen. Het droogst was het Midden-Limburg en een klein deel van Noord-Limburg in de streek tussen Meijel, Beesel en Echt. In Montfort in totaal 163 mm, in Heibloem 171, in Echt 173 en in Roermond 176 mm van december tot en met februari, tegen normaal bijna 200 mm.

In Siebengewald viel met bijna 240 mm iets meer winterneerslag dan normaal en dat gold ook voor Weert met 220 mm.

Afwijkingen neerslag in februari 2023 t.o.v normaal in Europa per week  

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) daalde het grondwater in de droge februari met 2 centimeter.

Het grondwater stond daar eind februari 15 centimeter lager dan eind februari vorig jaar, 15 centimeter hoger dan eind februari 2021 en 20 centimeter lager dan eind februari 2020.

Zonneschijnduur in de winter 

December en januari waren naast vrij natte ook sombere wintermaanden. Februari was een zonnige wintermaand met voor het derde jaar op rij meer dan 100 uur zonneschijn. Op de luchthaven bij Beek bedroeg de zonneschijnduur 113 uur, in Ell-Haler 110, in Vijlen-Vaals 104 en in Arcen 101 uur.

Ondanks dit gaf de winter van december tot en met februari minder zonuren dan normaal: Vijlen-Vaals 175 uur, Arcen 185 uur, Beek 199 en Ell-Haler 201 uur (normaal 207).